Станишев: Най-вече прокуратурата ни спасява от предпазна клауза

Станишев: Най-вече прокуратурата ни спасява от предпазна клауза

В резултат на усилията, положени от правителството и другите институции, прокуратурата преди всичко, имаме основание да очакваме не предпазна клауза, а отчитане на напредъка на страната в областта "Правосъдие и вътрешни работи" през последните шест месеца, съобщи в петък министър-председателят Сергей Станишев. Такива са впечатленията ми от разговорите  с експерти на ЕК, които бяха у нас на проверка, обясни премиерът пред парламента по време на петъчния парламентарен контрол. Той отговори на независимия депутат Минчо Христов, според когото корупционният скандал по върховете на властта от последния месец застрашава страната с предпазна клауза от Брюксел.

EU Business: Докладът ще открои забавяне

Междувременно британското електронно издание EU Business съобщава, че се очаква докладът на ЕК да открои забавения процес на съдебни реформи, както и неуспеха на властите да се борят с корупцията и да поставят зад решетките добре известни на всички престъпници и корумпирани високопоставени държавни служители.

По повод скандала “Овчаров – Александров” изданието отбелязва, че това е първият в България случай на разследване за корупция на високопоставени правителствени служители. Посочва се, че прокуратурата е спряла разследването, след като успяла да намери доказателства за официално съдебно преследване, но министърът и шефът на следствието може да дават показания в свързан процес.

Станишев: Предстоят и други политически действия

На настояването на депутата Христов за ефективни присъди за корупционния скандал, Станишев каза: “Знам, че в България министър-председателят отговаря за всичко”.

“Не съм нито прокурор, нито съдия, но предприех политически действия по отношение на хората, които бяха замесени в този публичен скандал”, допълни той. В началото на май Станишев уволни по един зам.-министър от квотата на БСП и ДПС, срещу които впоследствие прокуратурата образува дела. Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП), който е основно действащо лице в аферата, излезе в отпуск и се очаква да бъде отстранен от кабинета след решението на прокуратурата да продължи да го проверява за евентуални престъпления срещу правосъдието.

“Предстоят и други действия, смятам да ги оглася близките дни”, каза Станишев в отговор на ентусиазираното насърчение от лидера на ПД “Социалдемократи” Николай Камов. Според Камов “заболяването е от такъв характер, че се налага операция, хапчета няма да помогнат”. Имената, които се въртят в медиите, не са единствените, каза той по повод скандала “Овчаров – Александров”, но и още по-новата афера, избухнала след разкрития около свързан с ДПС “бизнесмен”.

“Ще имате подкрепата на коалиционните си партньори за борбата с най-голямото зло, което застрашава страната ни”, обяви Камов.

Станишев каза, че “в правителството и управляващата коалиция има ясна политическа воля за действия по ясни правила и липсата на политически чадъри, а не падане на нечии глави заради медийни публикации”. По думите му трябва да се спазва върховенството на закона.

Според него очевидно има проблем в държавата и той е станал публичен, но съдебната система е тази, която трябва да се заеме с него.

По думите му не става дума за това дали един или друг представител на изпълнителната власт ще се оттегли, а да се покаже ясна политическа воля за борба с корупцията, която е проблем, застрашаващ националната сигурност.

Да обявят 100-те най-големи получатели на еврофондове  

На въпрос на Камов за съставянето на списък на 100-те най-големи потребители на средства от еврофондовете, Станишев заяви, че се отнася положително към такава инициатива и ако депутатът предприеме законодателни действия в тази насока, правителството ще го подкрепи.

“В българското общество съществуват високи очаквания към еврофондовете и средствата, съществуват и не малко митове и изкривявания”, каза Станишев. Според него в миналото основания за това имало, защото средствата от ЕС са били ограничени, желаещите да получават – много, но сега, след като България е член на ЕС, въпросът не бил как да се филтрират получателите, а как да се усвоят огромните фондове.

ДСБ поиска смяна на 7 министри

В петък ДСБ настоя с декларация премиерът да освободи 7 министри, "за да се спре процесът на разпад на държава".

По повод корупционните скандали зам.-председателят на партията Веселин Методиев заяви: “Прокуратурата не отговори има ли виновни или невинни, остана последна възможност за политически промени в изпълнителната власт".

От партията настояват Станишев да освободи министър Румен Овчаров, "който сключи неизгоден за България договор за доставка и пренос на руски газ, обслужи руските имперски интереси в енергетиката и препятства правосъдието, за да предпази свой личен приятел".

ДСБ искат и освобождаването на вътрешния министър Румен Петков, който според тях е провалил разследването, поставил е МВР под контрола на репресивния апарат на комунистическия режим, превърнал е вътрешното министерство от институция за разкриване в институция за прикриване на престъпления и в изпълнител на политически поръчки.

Вицепремиерът Емел Етем да бъде отстранена, защото "доказано злоупотреби с ресурсите на държавния резерв, създаде традиция на корупция в борба с бедствията и авариите, започна политико-съдебни преследвания срещу длъжностни лица", според ДСБ.

Партията поиска смяната на земеделския министър Нихат Кабил, който е блокирал фонд "Земеделие", прикрил е разкрита от европейските органи корупция в програма САПАРД и "унищожава български гори в полза на обръча на фирми на Доган"; на Джевдет Чакъров, който е провалил проекта НАТУРА 2000, позволил е безконтролно строителство в защитени територии и е облагодетелствал фирми на ДПС в дейността с отпадъците; на здравния министър Радослав Гайдарски, който е блокирал Здравната каса и болничната дейност, както и на социалния министър Емилия Масларова, която според ДСБ е облагодетелствала семейството си от властта.

Споделяне

Още от България