Станишев: Намаленото потребление на птиче месо е необосновано

Всички сме заинтересовани българското птицепроизводство да преодолее сегашната криза, която е по-скоро психологическа, отколкото реална. Това заяви пред журналисти в неделя министър-председателят Сергей Станишев при посещението си на езерото край Шабла и Дуранкулак.

По неговите думи, намаленото потребление на птиче месо е необосновано, защото в индустриалното производство са въведени много строги мерки на контрол, предаде БТА.

В следващите седмици най-важното е да не се допусне зараза по домашните птици. Прави се всичко необходимо да има много щателен мониторинг на влажните зони, където има много прелетни птици, каза премиерът.

Той допълни, че още през октомври миналата година България е изпълнила 90 процента от препоръките, които са въведени по-късно от Европейския ветеринарен комитет, заради опасността от птичи грип.

Междувременно жена със съмнение за птичи грип е хоспитализирана в Инфекциозна клиника в Пловдив, съобщи д-р Моника Троянчева от дирекция "Надзор на Заразните Болести" към РИОКОЗ. Това е първият изследван случай в Пловдив.

Пациентката е хоспитализирана в петък с тежки симптоми, подобни на грип, поради което е възникнало и опасението, че може да е заразена със смъртоносната болест. Жената е изследвана, но тестът е отрицателен. Все още се очаква потвърждение на резултатите.

Болната е изолирана в клиниката, като достъп до нея имат само лекарите. Състоянието ѝ е много тежко, тъй като е с двустранна пневмония и дихателна недостатъчност.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?