Станишев нападна опозицията заради критики на Първанов към Съвета на коалицията

Управляващото мнозинство реагира сдържано на новообявеното намерение на президента Първанов за създаване на независима служба за борба с корупцията, както и на критиките му към вземането на важни управленски решения в тесния състав на Съвета на коалицията.

В петък, след като тържествено положи клетва пред парламента за втори президентски мандат, Георги Първанов произнесе 45-минутно слово, в което имаше и критики към създаденото под неговия патронаж коалиционно правителство на БСП, НДСВ и ДПС.

“Не намирам за редно взимането на решения по възлови и конкретни въпроси в тесния кръг на Съвета на коалицията, подменянето на демократични процедури. Това може да е един от факторите за засилващото се недоверие”, смята държавният глава.

Доста по-късно в петък на въпрос дали ще промени стила важни решения да се взимат от Съвета на коалицията, премиерът Станишев странно обърна темата и нападна опозицията. “Опозицията започва да търси тема за себе си в работата на коалиционния съвет. Сигурно на представителите на ОДС им е необичайно, че хора от различни партии, които са в коалицията сядат и обсъждат важни политически въпроси”, заяви той.

По думите му за първи път България се управлява от реална коалиция.

Станишев обясни още, че “неизбежно в коалицията съществуват разногласия и различни виждания, но те трябва да бъдат обсъдени и няма друг форум, където да бъдат обсъдени, освен на нейния съвет”.

Премиерът обясни, че събирането на съвета е добро за страната, защото управляващите се “научават взаимно да се контролират от гледна точка на правенето на различни политики”.

“Не забравяйте, че представителите в изпълнителната власт, са благодарение на това, че те са избрани от гражданите като представителите на съответните политически формации. Така че тази тема е абсолютно безсмислена”,  допълни министър-председателят.

По повод казаното от президента, председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков коментира, че “такава критика сигурно е възможна, но от друга страна Съветът на коалицията поставя ясно темите, изнася се информация за работата му и в края на краищата всяка коалиция има право да изгражда допълнителни механизми”.

Според него е пресилено да се казва, че този съвет измества съществени управленски органи в България.

Зам.-председателят на НДСВ Пламен Панайотов, чиято партия настояваше за създаване на Съвета на коалицията като механизъм за включване на лидера им Сакскобургготски в директното обсъждане на важни управленски решения, изрази удовлетворение от работата на този орган.

Настоящото управление е коалиционно, това изисква да се прилага този коалиционен механизъм на взаимодействие, допълни Панайотов.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган определи критиката на Първанов като основателна, защото през последните години партиите и коалициите започнали да се капсулират. Според него управлението трябва да е в диалог с гражданското общество, с другите институции и най-вече с президента.

По думите му ДПС винаги е подкрепяло идеята на Първанов за независима служба за борба с корупцията по високите етажи на властта, но ако тя не се конституира добре законодателно, вместо да оправя нещата, може да създава проблеми.

Михаил Миков посочи, че редица органи и сега се борят с корупцията и трябва да се проследи как функционират те и да се потърси отговорността им за досегашната работа.

Създаването на такъв орган би ограничило правомощията на вътрешния министър, което създава вътрешнопартиен проблем в БСП, а същевременно би засилило ролята на президента, ако е под негова егида. Смята се, че това са основните причини идеята на Първанов да не намира отклик сред управляващата коалиция.

Споделяне

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?