Станишев нападна опозицията заради критики на Първанов към Съвета на коалицията

Управляващото мнозинство реагира сдържано на новообявеното намерение на президента Първанов за създаване на независима служба за борба с корупцията, както и на критиките му към вземането на важни управленски решения в тесния състав на Съвета на коалицията.

В петък, след като тържествено положи клетва пред парламента за втори президентски мандат, Георги Първанов произнесе 45-минутно слово, в което имаше и критики към създаденото под неговия патронаж коалиционно правителство на БСП, НДСВ и ДПС.

“Не намирам за редно взимането на решения по възлови и конкретни въпроси в тесния кръг на Съвета на коалицията, подменянето на демократични процедури. Това може да е един от факторите за засилващото се недоверие”, смята държавният глава.

Доста по-късно в петък на въпрос дали ще промени стила важни решения да се взимат от Съвета на коалицията, премиерът Станишев странно обърна темата и нападна опозицията. “Опозицията започва да търси тема за себе си в работата на коалиционния съвет. Сигурно на представителите на ОДС им е необичайно, че хора от различни партии, които са в коалицията сядат и обсъждат важни политически въпроси”, заяви той.

По думите му за първи път България се управлява от реална коалиция.

Станишев обясни още, че “неизбежно в коалицията съществуват разногласия и различни виждания, но те трябва да бъдат обсъдени и няма друг форум, където да бъдат обсъдени, освен на нейния съвет”.

Премиерът обясни, че събирането на съвета е добро за страната, защото управляващите се “научават взаимно да се контролират от гледна точка на правенето на различни политики”.

“Не забравяйте, че представителите в изпълнителната власт, са благодарение на това, че те са избрани от гражданите като представителите на съответните политически формации. Така че тази тема е абсолютно безсмислена”,  допълни министър-председателят.

По повод казаното от президента, председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков коментира, че “такава критика сигурно е възможна, но от друга страна Съветът на коалицията поставя ясно темите, изнася се информация за работата му и в края на краищата всяка коалиция има право да изгражда допълнителни механизми”.

Според него е пресилено да се казва, че този съвет измества съществени управленски органи в България.

Зам.-председателят на НДСВ Пламен Панайотов, чиято партия настояваше за създаване на Съвета на коалицията като механизъм за включване на лидера им Сакскобургготски в директното обсъждане на важни управленски решения, изрази удовлетворение от работата на този орган.

Настоящото управление е коалиционно, това изисква да се прилага този коалиционен механизъм на взаимодействие, допълни Панайотов.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган определи критиката на Първанов като основателна, защото през последните години партиите и коалициите започнали да се капсулират. Според него управлението трябва да е в диалог с гражданското общество, с другите институции и най-вече с президента.

По думите му ДПС винаги е подкрепяло идеята на Първанов за независима служба за борба с корупцията по високите етажи на властта, но ако тя не се конституира добре законодателно, вместо да оправя нещата, може да създава проблеми.

Михаил Миков посочи, че редица органи и сега се борят с корупцията и трябва да се проследи как функционират те и да се потърси отговорността им за досегашната работа.

Създаването на такъв орган би ограничило правомощията на вътрешния министър, което създава вътрешнопартиен проблем в БСП, а същевременно би засилило ролята на президента, ако е под негова егида. Смята се, че това са основните причини идеята на Първанов да не намира отклик сред управляващата коалиция.

Споделяне

Още от България