Станишев нападна шефа на вероизповеданията

Станишев нападна шефа на вероизповеданията

Премиерът Сергей Станишев е поздравил в телефонен разговор Знеполския епископ Николай по повод избирането му за владика на пловдивската епархия, съобщиха в понеделник от правителствената пресслужба.

Станишев му е пожелал “много здраве, успехи и дълги години служение на Българската православна църква (БПЦ)”.

Най-младият митрополит – Николай бе избран в неделя единодушно от членовете на Светия синод на мястото на починалия митрополит Арсений. На тържеството в синодалната палата в София директорът на вероизповеданията към МС проф. Иван Желев направи критично изказване към новоизбрания владика Николай, като го призова да бъде по-толерантен към другите вероизповедания.

Знеполският епископ е известен в църковните среди с негативното си отношение към останалите вероизповедания. Именно заради това проф. Желев заяви, че в най-голямата епархия в България – Пловдивската, която Николай вече ще управлява, съжителстват православни, католици, мюсюлмани, протестанти, арменци и евреи и трябва да има мир помежду им.

Словото на шефа на правителствената дирекция предизвика недоволството на останалите митрополити.

В понеделник и министър-председателят чрез пресслужбата си се разграничи от изявлението на проф. Желев. Според Станишев изказването му “не отразява официалната политика на правителството”, която е на ненамеса на държавата в църковните дела и толерантност към всички религии.

“Директорът на дирекцията не е бил упълномощаван от никого да прави подобни изказвания, с които се внася сянка в добрите взаимоотношения между Българската православна църква и изпълнителната власт”, пише в разпространената информация.

“Изненадан съм от позицията на премиера. Ще напиша доклад до него, в който ще го информирам за това, че не става дума за намеса на дирекцията в църковните работи”, обясни пред Mediapool проф. Иван Желев. По думите му премиерът не е провеждал разговор с него, а вероятно е бил уведомен за случая “едностранно от епископ Николай”.

Желев допълни, че в неделя е бил в синодалната палата по покана на синода, за да поздрави новоизбрания митрополит.

“Наистина имаше критика към епископ Николай, в която наблегнах на някои неща, с които той стана известен, докато беше викарий на софийския митрополит Максим, който е и патриарх”, коментира Желев. Но критиката била най-вече в посока допуснатите от Николай грешки, да не се случват и когато той вече е митрополит.

“Не става дума, че е недостоен за поста, а една от функциите е да се грижи за религиозния мир в страната”, обясни още шефът на вероизповеданията, който бе назначен на този пост през 2002 г., по време на предишното правителство.

Проф. Иван Желев наскоро излезе с критична позиция към предоставянето на титлата архонт на бизнесмена Слави Бинев, с което провокира широка публична реакция, приключила със заявлението на Светия синод, че не признава архонтството на Бинев.

Това от своя страна предизвика защитници на Бинев в лицето на лидера на “Гергьовден” Любен Дилов-син и митрополит Галактион, да атакуват проф. Желев с мотива, че е застрашена независимостта на БПЦ от държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?