Станишев нареди проверки в държавните фирми

Междуведомствена работна група на всеки три месеца ще докладва пред премиера Сергей Станишев състоянието на държавните търговски дружества, съобщиха в сряда от правителствената пресслужба.

Министър – председателят назначи за председател на междуведомствената група директора на Главния инспекторат Николай Георгиев. Според официалната информация, експертите ще обобщават информацията от извършените проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция и Национална агенция за приходите в търговските дружества в структурно определящите държавни дружества и онези в процес на несъстоятелност и ликвидация.

Преди близо 7 месеца бяха приети промените в Закона за администрацията, с които се създаде новата структура на дирекция “Главен инспекторат” на пряко подчинение на премиера.

Още преди създаването ѝ социалисти коментираха, че водещата управляваща партия БСП е намерила начин да контролира какво вършат коалиционните партньори от НДСВ и ДПС в поверените им ведомства.

Специалисти коментираха, че средства се отклоняват основно чрез държавните фирми, защото техните приходи не влизат изцяло в бюджета, за разлика от постъпленията на изпълнителните агенции. За пример беше посочено новото държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”, което се създаде в края на милата година и управлява собствеността на пристанищата паралелно с изпълнителната агенция “Пристанищна администрация”.

Мотивът на управляващите за създаване на новата компания беше, че е необходимо част от държавните пристанищни такси да остават в портовете, а не да влизат изцяло в бюджета.

От правителството информираха, че в междуведомствената група влизат представители на министерствата на образованието и науката, на държавната политика при бедствия и аварии, на отбраната, на труда и социалната политика, на външните работи, на земеделието и горите и на транспорта.

Споделяне

Още от Бизнес