Станишев: НДСВ блокира коалицията за СЕМ

Има нежелание от НДСВ за избор на член на СЕМ от парламентарната квота, съобщи във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар по изтичането на мандата на председателя на съвета и необходимостта от избор на нов.

СЕМ е насрочил първия вот за председател за 2 март като единствен кандидат за поста е Райна Николова.

Още в края на миналата година, при ротация, СЕМ освободи двама представители на президентската квота и един на парламентарната, но представителите на управляващите политически сили не могат да се разберат кого да номинират.

Както Mediapool писа още тогава, мотивът на НДСВ е, че тъй като БСП и ДПС имат президент, те могат да “прокарат” през него свой кандидат за СЕМ и трябва да отстъпят на НДСВ парламентарната квота. От БСП и ДПС са на мнение, че парламентарната номинация подлежи на договаряне.

Предложих на Политическия съвет на управляващата коалиция да се търси консенсусен и широко приет кандидат. За съжаление разговорите в партиите са твърде бавни, призна Станишев.

Въпросът към председателя на соцпартията беше зададен от шефа на парламентарната медийна комисия Иво Атанасов, който във вторник бе “БСП-репортер на в. “Труд” по повод отбелязването на 70-годишнината на изданието.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?