Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Станишев: "Не е срамно да загубиш, срамно е да спечелиш, както ГЕРБ го прави"

Мутрите осигуриха гласове на ГЕРБ, Цветанов и Борисов са наясно с купените гласове

49 коментара
Станишев: "Не е срамно да загубиш, срамно е да спечелиш, както ГЕРБ го прави"

"Не е срамно да загубиш избори, срамно е да спечелиш по начина, по който ГЕРБ печели гласове на много места", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, след като стана ясно, че следващият български президент ще е от управляващата партия, която се очертава като победител и в голяма част от по-големите български градове.

Би било нормално да поздравя първата двойка с победата, но няма да го направя, заяви той на влизане в НДК вечерта след края на изборния ден в неделя. По думите му тези избори са опорочени и властта се е превърнала във "власт на мутрите", която използва силови средства за правене на избори.

Няма да ги оставим това да им се размине, предупреди Станишев и обяви, че БСП освен социалната кауза вече припознава и още една - защитата на демокрацията в България.

Нечестно проведените избори и мутризацията на вота и управлението бяха акцент в пресконференцията на БСП в изборната нощ.

ГЕРБ направи тези избори с огромни пари, полицейски натиск, заплахи, включително бой и масирано купуване на гласове в изборния ден. Затова изборите не могат да бъдат определени като демократични, честни и свободни, изтъкна Станишев. Преди два дни Борисов каза, че не възразява срещу повторно преброяване на ръка и ако държи на думата си, трябва да приветства подобно решение, добави той.

Цветанов и Борисов са наясно с купуването на гласове и впрягането на бизнеса да носи гласове, тъй като бизнесът е в зависимо положение от правителството, каза лидерът на БСП, който преди това бе здраво нахокан от премиера Бойко Борисов за невероятната наглост на комунистите.

 

Цветанов и Борисов трябва да се притесняват от съдействието на мутрите, които им осигуриха гласовете, каза Станишев и отбеляза, че самият той е твърде далеч от мутренските истории.

 

Знам защо ГЕРБ толкова се страхува от касиране на изборите, защото ГЕРБ вече няма да може да впрегне този финансов ресурс, който впрегна сега и повторно няма да могат да съберат десетки милиони рекет от бизнеса, каза още лидерът на БСП.

 

По думите му планът на ГЕРБ не се реализира по начина, по който те си го представяха. Разликата на президентските избори е минимална. Също и на местните избори БСП постига победа в 91 общини, сред които осем областни градове като Шумен, Враца, Видин, Търговище, Троян, Гоце Делчев, Пещера, Балчик, Велинград и др. ГЕРБ има 68 общини, вярно е, че те печелят в големите градове, но не може да се каже дали победата не е под натиск и фалшифицирана, каза Станишев.

Той декларира, че БСП "масово ще има основание" да иска касиране на изборите на много места в страната.

Колкото по-дълго ни управлява ГЕРБ, толкова по-зле, но много хора ще го осъзнаят късно и толкова по-зле за България, подчерта Станишев, според когото предсрочните избори стават още по-голям приоритет за БСП.


Никога не сме били в прегръдка с ДПС

Станишев коментира и "целувката" на Доган, който обеща след първия тур, че ще мобилизира подкрепа за Калфин на втория и даде възможност на ГЕРБ да апелира за вот анти – ДПС срещу кандидат-президентската двойка на левицата. Ясно е, че между първи и втори тур силно бе използвана тезата за подкрепата на ДПС, коментира Станишев.

 

Той обърна внимание, че гласовете, дадени от ДПС на втория тур, са между 200 - 250 хиляди – тоест, не е мобилизират целият електорат на движението. Там, където които ДПС традиционно води - в Кърджали например, към 17 ч. активността беше около 25%, отбеляза Калфин.

"Нямам проблем с избирателите, които гласуват за ДПС, Аз мисля, че тези избиратели имат същите права, както всеки друг български гражданин и независимо от резултатите, аз не мисля, че на тези хора трябва да им се слага табелка, че не са достатъчно добри. Това е нещо, което винаги ще отричам независимо по какъв начин, дали и как са гласували за мен”, изтъкна Калфин и добави, че не може да обясни загубата с гласовете на ДПС.

 

Отношенията ни с ДПС винаги са били ясни – когато сме в коалиция, сме в коалиция, когато не сме – се борим едни срещу други, каза Станишев. Ние сме опозиционни политически сили. В немалка степен оценките ни съвпадат и няма защо да се срамуваме от турските гласове за нас, те са дадени искрено, продължи той.

 

Никога не сме били в прегръдка с ДПС, били сме коалиционни партньори и сме били коректни както към тях, така и към НДСВ. Тройната коалиция бе форма за максимално възможно национално съгласие, тъй като изразяваше волята на 2/3 от хората, припомни бившият премиер.

 

Самото Движение за права и свободи се отказа от планираната по-рано пресконференция, която трябваше да се състои след тази на БСП.

 

Станишев заяви, че БСП е постигнала сериозен пробив в сравнение с парламентарните избори, когато ги определяха като загиваща партия.

 

Случват се Пирови победи и историята ги помни. Видях подема при нашия електорат и е важно той да се запази, каза още той.

 

Калфин поздрави Плевнелиев, но не и ГЕРБ

Ивайло Калфин пое цялата отговорност за загубата в президентските избори. Той поздрави Плевнелиев и Попова с победата. Имат какво да наваксат, но Плевнелиев е президентът, избран с най-малко гласове, отбеляза Калфин.

Гражданският контрол върху работата на двамата ще е изключително силен и аз ще съдействам той да е прозрачен и ефективен. Ще следим техните обещания да се случват, каза още Калфин.

Той обаче посочи, че не може да поздрави партия ГЕРБ за победата, защото за 22 години в България по-зле провеждани избори не е имало. Оправданията, че за пръв път са били избори "2 в 1", не работят. Всяко лишаване от глас е удар срещу демокрацията, подчерта Калфин.

Не е хубаво да се четат само партийните поздравления, а да видим и оценката по Шенген, допълни той.

Ламбо: Рано или късно Калфин ще е президент

Рано или късно Калфин ще е президент на България, защото има качествата за това, заяви на пресконференцията в НДК Стефан Даналиво. Това е началото на справедливостта, прекалено сме мълчаливи и кротки на фона на случващото се. Новият ден идва, ако не днес, ще дойде утре, продължи оптимистично той.

 

Самият Калфин обаче каза, че няма намерение отново да се кандидатира за президент. В тази кампания дадохме максималното и не мисля за друга такава кампания, отбеляза той. Ще изпълня мандата си като евродепутат, ще участвам в изключително важни процеси в ЕП включително по договарянето на средства до 2020 г., каза той.

 

Кампанията не свършва, пак ще си говорим след 2 години

Малко след обявяването на изборните резултати Стефан Данаилов каза: Днес кампанията не свършва, а тепърва продължава и пак ще си говорим след две години.

"Не искам да бъда краен и да кажа, че това е купен избор, макар че като гледам дори сега какво показват медиите, е паднала голяма търговия", коментира той.

Попитан какво ще пожелае на евентуалния нов президент и вицепрезидент Данаилов каза: "О, горките, тежко ще им бъде. Някой ще им реже гласните струни и няма да има чуваемост", прогнозира Стефан Данаилов.

 

На пресконференцията той поздрави новия президент и пожела на Маргарита Попова да стане всичко, което си е мечтала.

 

Следващият вот на недоверие ще е гласуването на бюджета, тъй като за съжаление парламентът в последните две години се превърна в гумен печат и за лична употреба на премиера, обяви Станишев.

Калфин допълни, че навсякъде има кризи, но българското правителство трябва да обясни защо инвеститорите си тръгват от България, а в Румъния се живее по-добре отколкото у нас.

Най-лесно е сега Борисов да няма с какво да се оправдава, но аз съм убеден, че той ще намери с какво да се оправдава. Да изхарчиш половината наследен фискален резерв без никакъв ефект е нахално. Ще ни се представи поредния бюджет на мизерията, който не гарантира икономически растеж и ще е на гърба на всички, независимо за кого са гласували, заяви Станишев.

 

Лагерът на Първанов се готви да атакува лидерството в БСП

С приключването на вота "2 в 1" в лагера на БСП настана "нощта на дългите ножове" и търсене на отговорни за изборната загуба.

Освен обяснението, че тези избори бяха най-нечестните, най-манипулираните, най-фалшифицираните, от БСП изтъкват и това, че ДПС не са дали тази подкрепа за двойката Ивайло Калфин – Стефан Данаилов, която са декларирали.

"По отношение на президентското гласуване очевидно подкрепата на ДПС не е тази, която беше декларирана. Мисля, че предварителните калкулации показват, че само 6% от дадените за Ивайло Калфин принадлежат на хора от смесените райони на втория тур", коментира Корнелия Нинова след края на изборния ден.

Лагерът на досегашния президент Георги Първанов, който готви завръщането си в политиката след официалното встъпване в длъжност на новия държавен глава Росен Плевнелиев през януари, съвсем скоро ще поиска отново оставката на лидера на БСП Сергей Станишев, коментираха пред Mediapool социалисти.

Станишев и екипът му настояват, че на тези избори БСП взема 300 хиляди гласа повече, отколкото на парламентарните избори през 2009 г., когато паднаха от власт. БСП мобилизира за първия тур около 1 милион избиратели. За втория тур за мен гласуваха повече допълнителни избиратели, отколкото за г-н Плевнелиев, каза Калфин.

Тези избори промениха рязко политическата карта на страната. Останаха две основни политически сили – ГЕРБ и БСП. В този смисъл БСП постигна една от целите си – за бъде не само на думи, но и на практика припозната като алтернатива, заяви Станишев.

Противниците му обаче изтъкват, че на местните избори е важно не колко са спечелените гласове, а колко са спечелените места.

БСП смята, че не губи контрола си върху местната власт, коментира Корнелия Нинова. Формално числата показват, че ние увеличаваме броя гласове, дадени в подкрепа на БСП, в сравнение с предишните избори. БСП на тези избори се очерта като единствената алтернатива на ГЕРБ спрямо другите политически сили, допълни тя.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

49 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Хем
  #49

  В момента върви дискусия по Дарик.Няколко жени говорят.Едновременно.Но има интересни неща.Например-в партията на този продължава да съществува`гилотината`изключване от партията....!

 2. Анонимен
  #48

  Червените кхмери станаха защитници на демокрацията.

 3. Анонимен
  #47

  Съсел как мина снощи с цунките?

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #46
 5. Анонимен
  #45

  до 43: Това че явно си преял с фасул, не значи че ще можеш да решиш проблемите с газ. Освен това Русия имамнооого свободна зелена валута за ползва ключа на Ориента- рушвета (сега му казват комисионка).

 6. Анонимен
  #44

  До 43: Не няма да си отидат, защото са удобна боксова круша за Биби. Пък и при двуполюсен модел по-лесно стават всички безпринципни уговорки. Биби не е толкова тъп, колкото ви се иска, за разлика от Вождовете на синята и тъмносинята идея.От тук нататък :За останалите други според техните заслуги както винаги остава , морков пред носа и плява"

 7. Анонимен
  #43

  Може спокпино да спреме газта от Русия - комунетата газ пикаят.

 8. Анонимен
  #42

  Една малка надежда се заражда - може би действително комунистите в тази страна са на път да си отидат! Дай Боже!

 9. Анонимен
  #41

  Честита Ви "демокрация".До сега според БАЩИЦАТА на нацията за всичко бяха виновни предишните управници.След като спечели цялата власт започна да говори за световната криза.Явно въпреки мъжкарското излъчване за Бойко важи поговорката:"На калпав ...... вълната му пречи." В България думата "демокрация" се бърка с думата "диктатура" и за съжаление на доста хора това се харесва.

 10. Анонимен
  #40

  Разликата между двете кандидат президентски двойки показва, че БСП е във възход. На следващите парламентарни избори БСП ще спечелят повече депутатски места и Бойко Борисов ще трябва да направи коалиция, ако иска да управлява. Тогава дори ще се целуне с Доган.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.