Станишев не казва харесва ли Манолова за лидер на БСП, но я хвали

Станишев не казва харесва ли Манолова за лидер на БСП, но я хвали

Председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев, който се подписа под анализ с искане за оставката на настоящият лидер на партията Корнелия Нинова, не казва кой е подходящ да заеме мястото ѝ.

"Това е процес, който трябва да узрее вътре в партията. Това няма да стане без вътрешна дискусия, защото трябва да се сложат на масата идеи и различните виждания, за да може членовете на партията да направят своя избор", каза Станишев пред бТВ в отговор на въпрос кой трябва да оглави БСП, след като вече започна подготовката за вътрешните избори в партията за нов председател, които трябва да се проведат през май.

Той подчерта, че няма да посочва конкретни хора, които според него са подходящи за поста. "Трябва да се явят хора, които имат желание", добави Станишев и подчерта, че "няма незаменими хора".

След това лидерът на ПЕС беше попитан дали все пак вижда като подходяща за поста бившия омбудсман и ексдепутат от БСП Мая Манолова, която стигна до балотаж в София срещу Йорданка Фандъкова.

Той обаче отново заобиколи отговора на въпроса: "Мая Манолова показа един много силен резултат в София, за съжаление малко не стигна. Но всъщност това показа, че моделът, по който БСП печели избори, е различен, от който се налага. Да не се играе на чужд терен – на терена на националистите и консерваторите. Да не се имитира ГЕРБ като поведение".

В нощта след балотажа за София Манолова намекна, че ще прави политически проект, но по-късно обяви, че няма да e партия, а "гражданска инициатива".

Станишев за пореден път подчерта, че според него с настоящия председател БСП няма шанс да спечели парламентарните избори.

По думите му след силния старт през 2016 г. с победата на президентските избори БСП има поредица от пропуснати шансове. Той предупреди, че левицата няма автоматично да стане първа политическа сила, а трябва да се бори за това.

Станишев отказа да отговори и дали е получил разрешение от партията за онази целувка с лидера на ДПС тогава Лютви Местан на "Орлов мост". Този въпрос беше отправен от Нинова в отговор на критиките на Станишев, че превръща партията в авторитарна.

Преди ден на пленума на левицата Нинова и ръководството на БСП удържаха победа над вътрешната опозиция, но битката между двата лагера не стихва, както и исканията за оставка на лидера. 

Споделяне

Още по темата

Още от България