Станишев не планира оставка – нито на кабинета, нито от БСП и ПЕС

"Няма да правя услуга на моите опоненти"

Снимка: БГНЕС

Тези, които мислят, че изборите са насочени към свалянето на правителството, правят тежка грешка, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, с чийто мандат е съставено правителството на Пламен Орешарски. Той призна, че ГЕРБ, която води с около 10 процента пред БСП, е победител в европейските избори и че резултатите са "незадоволителни" и "разочароващи" за неговата партия.

 

Станишев обаче не спомена думата "оставка" не само по отношение на правителството, но и за себе си като председател на БСП. Нещо повече, той даде заявка, че няма намерение да поеме отговорност и за загубата на Партията на европейските социалисти (ПЕС), като изтъкна, че Европейската народна партия (ЕНП), която е победител, търпи най-сериозна загуба по брой евродепутати.

 

Моята отговорност пред моята партия и пред ПЕС я зная много добре. Не планирам такива действия. Няма да правя услуга на моите опоненти. Ще направим адекватен анализ за поуките от тези избори, заяви той.

 

Не се чувствам застрашен. За мен винаги е било важно каква работа за моята кауза мога да свърша, декларира Станишев и отказа да отговори на повтарящите се репортерски въпроси дали ще заеме мястото си като евродепутат и дали ще се кандидатира за еврокомисар.

 

"Ще направя това, което смятам за полезно и за БСП, и за България. Да си направим цялостен анализ и да вземем съответните решения. Не бързайте", заяви той на пресконференцията в Международния пресцентър на НДК.

 

За разлика от нас, ДПС постигнаха впечатляващ резултат. Предстои ни разговор за формата на нашето партньорство, коментира той и отбеляза, че не се страхува от предсрочни избори, но те нямало да решат проблемите на страната.

 

Станишев няколко пъти призова да се изчакат окончателните резултати, които ще покажат разпределението на мандатите и сред българските евродепутати, и в ЕС.

 

Той разясни, че ако имаше вълна и наказателен вот, избирателната активност щеше да е като на национални избори, а не като на европейски.

 

Предсрочните избори са функция от това дали парламентът може да работи, а не от резултата от евроизборите, каза Станишев. Неговият прочит за представянето на БСП е: Не успяхме да мобилизираме, да събудим нашите избиратели, резултатът е сериозно предупреждение за БСП, ние ще го анализираме най-внимателно в след дни и седмици.

 

Станишев освен това изтъкна, че ГЕРБ и Реформаторският блок (с общо 7 евродепутати ) не са надделели над двете правителствени партии БСП и ДПС, които се очертава да имат общо 8 (4 от БСП и 4 от ДПС).

 

Истината е, че за нашите избиратели е твърде трудно да бъдат мотивирани и мобилизирани за европейски избори, това сме го преживяли два пъти – през 2007 и 2009 г., каза Станишев, оправдавайки загубата на БСП под негово ръководство на предишните евровотове.

 

Каузата, за която формирахме правителството, не е приключила – освобождаването от страха, социална политика и пр., посочи лидерът на БСП, аргументирайки отказа за оставка.

 

Както се очакваше, той изтъкна, че в тази кампания БСП е водила битка на два фронта - срещу основния опонент ГЕРБ, както и срещу АБВ, алтернативния ляв проект на бившия президент Георги Първанов. Станишев каза, че ГЕРБ са разчитали на по-голяма мобилизация, на реваншизъм, на позициите си в местната власт, от които оказвали "безпрецедентен натиск".

 

Това не може да подмени факта, че те са първа политическа сила, каквато бяха и миналата година на парламентарните избори, заяви Станишев. След което повтори, че ГЕРБ не бива да бъдат допускани отново на власт, защото това би било "пагубно".

 

За АБВ той каза, че не са претърпели неуспех, тъй като не са успели да вкарат нито един евродепутат, но "разколебаха много наши членове, които не само не гласуваха за тях, но не излязоха да гласуват". АБВ откраднаха един мандат на БСП, убеден е Станишев.

 

По време на пресконференцията той на няколко пъти бе аплодиран от седналите на първия ред депутати от левицата. Източници на Mediapool от БСП заявиха, че въпросът с оставката на Станишев и всичко, произтичащо от нея, ще бъде поставен още в началото на следващата седмица, когато се изясни окончателната картина на провала.

Споделяне

Още по темата

Още от България