Станишев не показва отстъпление за датата на изборите, засега

Станишев не показва отстъпление за датата на изборите, засега
Ден, след като президентът Георги Първанов подкрепи инициативата на НДСВ за сливането на изборите за Европейски парламент и Народно събрание, които да се проведат през юни, премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев отново даде да се разбере, че левицата е против. Той обаче направи уговорката, БСП още не е взела окончателно решение и че "позиция ще има след консултации в Народното събрание".

В сряда НДСВ стартира подписка сред всички депутати да подкрепят промени в конституцията, позволяващи сливането на двата вида избори.

Представителите на БСП и ДПС коментираха, че няма да я подкрепят.

Станишев отново изтъкна тезата на двете партии, че е "смешно конституцията да се променя заради един конкретен случай – съчетание на избори".

"За всеки избор ли ще правим промяна на конституцията?", попита риторично той. Той припомни, че и сега има тълкувание по въпроса.

"В много страни е поставян този въпрос, в това число и за отлагане на европейските избори, което не е подкрепено и това пак е било по същите съображения – съчетаване на национални и европейски избори в една година, за да ги обединят. Това обаче не се е подкрепяло от ЕП", обясни Станишев.

По думите му най-несъстоятелен бил и аргументът на НДСВ, че с обединяването на двата вота ще се спестят около 20 млн. лв.

"Демокрацията е скъпо удоволствие", каза той и отново повтори, че съвместяването на изборите би спестило толкова, колкото да се изгради 1 км. от южната дъга на Околовръстното шосе. "Ако някой иска да спестим пари, най-добре е да не правим избор. Имаше такива периоди в българската история", посочи още той.

Всъщност темата сливането на изборите за евродепутати и за национален парламент се очаква да бъде поставена от НДСВ на планувания за края на месеца Политически съвет на тройната коалиция. Преди две седмици от партията настояха за скорошното му свикване, но засега не са определени нито точна дата, нито темите.

На последния коалиционен съвет преди Коледа бе договорено през януари да бъде свикан нов, на който основна тема да са еврофондовете и справяне с критиките от ЕС по повод усвояването им и спирането на 220-те млн. евро по програма ФАР, както и темата за промяната в изборното законодателство.

Депутати от НДСВ твърдят, че лидерът им Симеон Сакскобургготски няма да отстъпи от искане за избори през юни. В същото време ДПС, което няма официална позиция по въпроса, настоява изборите за Народно събрание да са в края на юли или началото на август. Това устройва и социалистите, тъй като в условията на летни отпуски и апатия се очаква ниска избирателна активност и по-добър резултат за партиите с твърд електорат като БСП.

Възможно този спор да стане повод за разрив на тройната коалиция и напускане на НДСВ, което месеци преди изборите ще се опита да влезе в опозиционна роля на правителството, в което участва от самото начало.

Ако се стигне дотам, БСП и ДПС смятат да доизкарат мандата с подкрепата на независими депутати или хората на Христо Ковачки от ПГ "Напред".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?