Станишев: Не сме готови да поставим въпроса за ІІІ и ІV блок

Станишев: Не сме готови да поставим въпроса за ІІІ и ІV блок

Премиерът Сергей Станишев, който е в Брюксел за участие в срещата на върха на Европейския съюз, отхвърли възможността България да постави там въпроса за ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”, защото все още не е направено необходимото за постигане на конкретни резултати в тази посока. “Няма смисъл въпросът да се поставя по начин, по който ще предизвика само негативна реакция”, заяви Станишев.  

“Много пъти съм го казал – няма какво да се лъжем”, каза още премиерът. Според него първо трябва да се натрупат експертни оценки за сигурността на ІІІ и ІV блок на “Козлодуй”, позиции на страните от региона, позициите в ЕС на различни нива е едва тогава може да се очаква някакъв конкретен резултат. “Който казва нещо различно, просто заблуждава хората”, допълни Станишев.

Според него, ако едностранно се тръгне към конфронтация, ще се загуби много повече и няма да се реши никакъв проблем. Премиерът изтъкна, че България има интерес и ще продължи да прави необходимото за създаване на общоевропейски стандарти за ядрена безопасност, защото е потърпевша от липсата на такива стандарти.

Енергетиката заедно с глобалното затопляне са сред основните теми на започналия в четвъртък в Брюксел Европейски съвет.

Социалистическите лидери от ЕС са на различни мнения по френското искане за увеличено използване на ядрената енергия, предаде ДПА, по повод проведения между соцръководителите разговор преди откриването на срещата.

Австрийският канцлер Алфред Гузенбауер, чиито социалдемократи са старши партньор в управляващата коалиция, даде ясно да се разбере, че страната му ще се противопостави на всяка формулировка в документ от срещата,  подкрепяща експанзията на ядрената енергетика с цел намаляване на вредните газови емисии, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Няма да приемем нито една европейска формулировка, наблягаща на бъдеща концентрация върху ядрена енергия. От тази среща не бива да излиза европейски сигнал, че бъдещата "зелена" енергия е ядрената", каза австрийският канцлер.

За разлика от него българският премиер социалист Сергей Станишев подчерта, че  всяка страна има право да избира "собствения си енергиен микс", продължава ДПА. Подчертавайки необходимостта от дебат, той каза:"Нещата са много различни с новите технологии". Има начини за използване на ядрената енергия, "които са много по-щадящи за околната среда от конвенционалната топлинна енергия по отношение на емисиите на въглероден двуокис", каза Станишев.

Той призова ЕС да обсъди проблема за общи стандарти за енергийната сигурност.

Двете страни подхождат към производството на енергия от коренно различни гледни точки, отбелязва ДПА. Докато Австрия използва предимно водноелектрически централи, България от дълго време разчита на ядрената енергия, отбелязва ДПА.

Следващите няколко дни могат да бъдат решаващи за ЕС, заяви председателят на Еврокомисията Жозе Барозу. Очаква се лидерите в ЕС да обсъдят предложението за намаляване на вредните емисии с 20% до 2020 година и увеличаването на възобновяемите източници на енергия.

В блока обаче няма единодушно мнение какви мерки да бъдат предприети срещу промените в климата. В момента страните членки все още спорят по въпроса, тъй като планът предвижда се увеличи конкуренцията на енергийния пазар, посочва ББС.

"Ние трябва да поставим ясни цели за намаляване емисиите на вредни газове и за увеличаване дела на възобновяемите енергийни източници", каза германският канцлер Ангела Меркел Тя изрази решимостта си да бъде постигнато споразумение за борба с глобалното затопляне.

Позицията на Берлин се подкрепя и от Великобритания, Люксембург, Швеция и Дания.

Други държави, като Франция и Финландия, са против това предложение, защото според тях това ще постави Европа в неравностойно положение с нейните конкуренти.

Споделяне

Още от Европа