Станишев не смята, че има зрялост за ляво-дясна коалиция у нас

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че изобщо не е притеснен от забавената процедура по освобождаването му от българския парламент, но упрекна ГЕРБ, които, по думите му, отново дискредитират институцията.

"Тук не става дума за мен", обясни Станишев, който по мнението на съпартийците си в момента урежда личната си кариера. "Аз със съжаление виждам, че политическа партия ГЕРБ, която в продължение на една година дискредитираше парламентаризма, половин година не влизаха в парламента изобщо, постоянно играят с кворума, те дискредитират институцията "парламент". И искам да кажа – всеки, който играе такива игри, му се връща", заяви още той.

 

В белгийския град Елвердинг, където е домакин на работна среща на ПЕС, Станишев отговори на въпрос дали и в България е възможно очертаващото се в Евросъюза сътрудничество между леви и десни в името на гражданите. Според него подобна конфигурация все още не може да се случи у нас.

"Не знам дали има достатъчно зрялост в България, защото да си в политиката в последните години в България се превръща в някакво състезание на лични амбиции, а не в дебати за политика. Страната ни се нуждае от сериозни реформи. Виждате - една година с недостатъчна подкрепа се стремим и променяме нещата, но е безкрайно мъчително, безкрайно трудно, защото съпротивата е огромна и много интереси бяха засегнати, които също нанасят удари", каза той.

Станишев се надява утре ГЕРБ да участват в консултациите, за да може да обсъдят и въпроса за следващия български еврокомисар. България ще иска силен ресор и ще предложи силен комисар, увери той по-късно пред чужди журналист.

Споделяне

Още от България