Станишев не желае да подкрепи Кадиев за кмет

Станишев не желае да подкрепи Кадиев за кмет
Лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви срещу решението на софийската партийна организация да издигне Георги Кадиев за столичен кмет, като отново повтори, че трябва да се търси по-широка на кандидатура, а не тяснопартийна.

"Кандидатурата на Кадиев е силна, като мотивираща членовете на БСП, но трябва да се търси такава, която да мотивира и симпатизантите на партията“, коментира Станишев във вторник след Изпълнителното бюро (ИБ). Според него е трябвало да се проведат вътрешно-партийни избори.

Кандидатурата на Кадиев всъщност е единствената, с която разполагат столичните социалисти, защото от 13 номинирани само той официално изрази желание да се яви на кметските избори през ноември. Липсата на желаещи осуети решението на БСП – София да излъчи кандидатура чрез вътрешни избори, които щяха да са първи за левицата.

"Очаквам от столичната организация кой е най-печелившият подход“, каза още Станишев, като така даде знак, че е възможно до 7 октомври, когато е софийската градска конференция за утвърждаване на номинацията на Кадиев, да се търси на централно ниво и друг вариант за кандидат. В същото време обаче Станишев обеща да направи "всичко необходимо, за да се представи БСП добре в София“.

Запитан защо, както настояват много негови съпартийци, самият той не се кандидатира за овакантения от Бойко Борисов кметски пост, Станишев отговори: "Трябва да търсим кандидатура, която е максимално мотивираща симпатизантите на БСП. Аз съм силно партийна кандидатура.“

"Важно е Софийската организация на БСП да подходи максимално отговорно за издигане на кандидатура за София, каза още той.

В същото време Кадиев заяви, че не изключва възможността да се появят и други кандидати от БСП.

Той припомни, че Станишев вече е декларирал, че няма да го подкрепи с аргумента, че БСП има нужда от широкоформатна надпартийна кандидатура. "Няма драма, ако нямам партийна подкрепа. Уважавам структурите на партията в страната , но не държа на тяхната подкрепа, защото изборът на кмет на столицата не е тяхна работа", заяви Кадиев пред БНР.

Той още веднъж потвърди мнението си, че БСП има нужда от нов лидер, но той не е кандидат за тази позиция и не желае да бъде.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?