Станишев незадоволен от отговорите на Уорлик за визата на Петков

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви във вторник, че не е получил задоволителни отговори от посланика на САЩ Джеймс Уорлик по въпроса за отнетата виза на бившият вътрешен министър Румен Петков.

Бившият премиер е имал среща с Уорлик, на която е поискал обяснение за твърденията на посланика, че визата на Румен Петков е анулирана заради текущо криминално разследване.

Ще предприемем нашите действия, политически и правни, за да изясним фактологията по този случай, каза Станишев пред репортери. Отговорите, които получих от посланика, са в рамките на това, което беше казано и досега публично от него, информира той. Според Станишев отговорите не са задоволителни.

САЩ са в правото си да издават или не виза на който и да е гражданин, но когато това се обявява публично, се дължат ясни обяснения, посочи бившият премиер.

Българските институции, включително прокуратурата, издадоха документ, който ясно показва, че в България няма разследване срещу Петков. Ако такова разследване има в друга страна, на базата на партньорски отношения би трябвало българските власти да бъдат информирани, а нито една българска институция не била информирана за такова разследване, добави Станишев.

Преди дни и главният прокурор Борис Велчев заяви, че държавното обвинение не е уведомено за водено разследване срещу Петков зад граница. Той обаче не изключи възможността да има такова.

На срещата с посланика Станишев е изразил и позицията на БСП за бюджета за 2011 г. и развитията по енергийните проекти, включително АЕЦ "Белене".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?