Станишев: Няма да позволим отношенията ни с Русия да бъдат накърнени

Станишев: Няма да позволим отношенията ни с Русия да бъдат накърнени

"Няма да позволим нашите отношения с Русия да бъдат трайно накърнени. Да, ситуацията е остра и няма да се успокои за седмица или две, но България ще бъде държавата, която ще гради мостовете, а не да ги руши". Това заяви лидерът на европейските и българските социалисти Сергей Станишев на предизборна среща с актива в Добрич, предаде пресцентъра на БСП.

По думите му трябва да се отчита всичко "по този заплетен и зрял конфликт". Няма да позволя България да бъде заложник, на които и да е интереси, както се е случило по време на югоембаргото, когато държавата ни плати цената, каза Станишев.

Лична история свързана с Александър ІІ

Той въодушеви социалисти с история за руския император Александър II. Станишев разказа, че когато готвел дисертацията си по руска история е работил с много архиви.

"Тогава попаднах на стенограма от съвещание при император Александър II, съвещание от 1877 г., преди да започне войната. Тогава императорът и неговият тесен кръг съветници обсъждали дали да започнат война. Там присъствал брата на императора великия княз Константин Николаевич, министъра на финансите, канцлера Горчаков, министъра на отбраната Милютин.

Знаете ли какво ме потресе? Всички са против войната. Министърът на финансите казва, че тази война ще разбие финансите на държавата. И се оказва прав, войната ги връща десетки години назад. Военният министър казва: ние започнахме реформа и превъоръжаване на армията, но те не са приключили и не сме готови за такава мащабна война и ще ни струва изключително скъпо като човешки животи. Канцлерът Корчаков казва, че има вероятност да се повтори Кримската война. Всички са били против.

Знаете ли кой ги оборва? Александър II. И ги оборва с един единствен аргумент, който няма нищо общо с геополитика и икономически интереси. Той казва: Всички сте прави, но това са наши братя славяни и ние не можем да ги оставим”, разказа историята Станишев.

Вигенин скастрен, защото у нас не разбрали, че се срещал с българи в Украйна

Станишев обясни, че е критикувал Вигенин не заради това, че е отишъл в Украйна, а защото хората тук не разбрали, че там той се е срещнал с българите и е поставил въпроса за българския език. Така на следващия ден изпълняващият длъжността президент на Украйна наложил вето върху забраната на закона за регионалните езици, отбеляза Станишев.

Според него БСП "има много сериозна и балансирана позиция", която се основава на националния интерес по отношение на кризата между Русия и Украйна.

По думите му "няма как да сме спокойни, когато два славянски, православни, близки на нас народи, са в такава остра конфронтация".  Станишев е роден в съветския град Херсон, който днес се намира в Украйна, а е учил в Москва.

"Не сме някъде до Атлантическия океан, а сме тук, в Черноморския регион и Русия и Украйна са ни съседи по Черно море и всяка ескалация на конфликта ще рефлектира върху нас", каза председателят на БСП.

За поляците ген. Гурко е агресор, но за нас е освободител

По думите му БСП е за политическо уреждане на конфликта.

"Ние сме против икономически санкции срещу Русия, защото България ще бъде най-засегната от това нещо. Знам емоционалната чувствителност по тази тема на нашите членове, но българската позиция е балансираната позиция в ЕС", каза Станишев.

"Когато си говоря с политици от западна Европа, винаги обяснявам, ако стане дума за отношенията между нас и Русия, за това, че няма как отношението на българите към Русия да е такова, каквото е на прибалтийците, или на поляците, или унгарците и чехите.

Защото всеки народ си има своята съдба и история и емоции, свързани с тях. Ето за нас ген. Гурко е освободител, а за поляците е агресор. Затова поляците няма как да се отнасят към Русия, както ние. Тази страна на нещата, чисто емоционална, винаги ще присъства", каза Станишев.

Споделяне

Още от България