Станишев няма да пусне Първанов в ПЕС

Твърденията, че е под натиск да се оттегли от върха на евролевицата, за да не пречи на Шулц, били "задкулисни интриги"

Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

Сергей Станишев отхвърли като "спекулативни" твърденията, че е под натиск да се оттегли от председателския пост в Партията на европейските социалисти (ПЕС). "Това са спекулации, които винаги циркулират в задкулисието на политическото и медийно пространство. Търсят интрига", коментира той от Брюксел, където в момента работи по новия манифест на ПЕС и предстоящия конгрес на партията.

Слуховете, че Станишев може да мине на заден план, се засилиха, след като съмненията около финансирането на проект на съпругата му с пари на Европарламента, засегнаха неговия председател Мартин Шулц. Шулц е кандидатът на ПЕС за нов председател на Европейската комисия.

От висотата на председателския си пост в ПЕС Станишев заяви още, че "дори да се регистрира като партия, АБВ няма никакви шансове да стане член на Партията на европейските социалисти".

"Нищо не им дава основание да бъдат член на ПЕС. Няма как да стане. Това членството в ПЕС не е лека работа. АБВ се утвърждава като един идеен тюрлюгювеч, който маскира по същество един чисто властови проект. Говори се за социалдемокрация, но наред с това много силни са патриотарските елементи и много други елементи в говоренето", коментира Станишев.

"Първо няма такова нещо като АБВ, не ме разсмивайте наистина, второ няма как да стане член на ПЕС", каза той пред български журналисти в отговор на въпрос дали е възможно АБВ да стане член на европейската левица.

"Към момента АБВ е една хипотеза, доколкото знам, на предстоящите избори Ивайло Калфин ще се яви като кандидат на някаква коалиция, неизвестно от какви партии, които нямат нищо
общо със социалдемократическото семейство", заявява лидерът на БСП и ПЕС, цитиран от БТА.

"От социалдемократическото семейство в България има две партии в ПЕС- БСП като пълноправен член, а Български социалдемократи – като асоцииран. Всичко останало са 300-те регистрирани в България партии - г-н Калфин има широк избор с какво название ще присъства (на изборите за Европейски парламент – бел.ред.), но това няма нищо общо с ПЕС, коментира Станишев.

Думите му са естествено продължение на развилите се събития от края на месец януари, когато лидерът на БСП успя да привлече към себе си партията на Георги Анастасов Български социалдемократи преди Първанов да сключи споразумение с тях.

Формацията на Анастасов бе най-краткият път на АБВ към Партията на европейските социалисти, тъй като тяхното членство в нея е асоциирано. Тогавашната цел на бившият президент бе рестартираното му движение да ползва регистрацията на Български социалдемократи, което да гарантира място в ПЕС на Ивайло Калфин, ако стане евродепутат.

Сергей Станишев, обаче изпревари с един ход Първанов и левицата и партията на Анастасов подписаха обща декларация за сътрудничество за евроизборите, в която се казваше, че "единството на левицата е необходимо за победа и за избор на Мартин Шулц за председател на Еврокомисията". Още тогава в съобщението на БСП по повод споразумението на двете партии се споменаваше, че това са двете единствени леви формации, които са международно признати.

За да привлече към себе си Български социалдемократи, по неофициална информация, Станишев дори гарантирал избираемо място за ЕП на подопечната партийка на Анастасов – Светлина Йолчева.

"По правило от една страна от ЕС има по една партия, членуваща в ПЕС, не е лесна тази работа, просто забравете този въпрос", заключи Станишев по повод АБВ.

Споделяне

Още от България