Станишев няма да заминава за Брюксел, ще "руши Картагенът на страха"

След евроизборите ще бъдат набелязани новите задачи, които ще трябва да реализира правителството. Ще бъде актуализирана неговата програма. Това каза в Пазарджик лидерът на БСП, цитиран от агенция "Фокус".

За да може правителството да има силата да прави реформи, трябва да се направи анализ на постигнатото и да се види какво предстои, посочи той. И добави, че в момента се подготвя програма за реиндустриализация на България.


"Тя се прави от правителството. По същество това е нова политика, която акцентира върху подкрепа за развитието на индустрията, защото в страната не се работи координирано за реализирането на големи проекти. За това трябва да се обедини целият инструментариум и той да се насочи към тях", разясни той.

Станишев допълни, че се предприемат мерки, които да окуражават инвестициите и да водят до икономически растеж. За първото тримесечие на тази година са открити 40 хиляди нови работни места, има спад в безработицата и икономически ръст, отчете още той. Затова по думите му трябва да се осигури подкрепа за правителството, което има нужда от стабилност и перспектива.

 

Той обясни също, че няма да замине за Брюксел, въпреки че е водач на листата на БСП за Европейския парламент.

 

"Ангажиментът, който БСП и аз лично сме поели, да не се върне предишното управление, все още не е изпълнен, защото има риск рекетът и социалният геноцид да се върнат, а може и Дянков да го върнат", каза той.

 

Според него воденето на листата от него не е подлъгване на избирателите и припомни как Бойко Борисов е водил листа на НДСВ на две места и не е казвал, че ще се откаже, а го е направил. Подобен бил случаят и с Меглена Кунева.

Станишев обясни, че за последните 11 месеца всеки ден се правят стъпки, които да помогнат на реалната икономика да създава работни места.

 

"Много е трудно. Тухла по тухла се възстановява държавността и социалната ангажираност. Тези избори трябва да покажат окончателно скъсване с миналото от последните 4 години", обясни Станишев. Във връзка с това той разказа и история. "Древният Рим е водил дълги войни с Картаген. Има един римски сенатор, който е започвал всяка своя реч с думите "Картаген трябва да бъде разрушен". Трябва да бъде разрушен Картагенът на страха, сковаващ предприемчивостта на българите, доверието в държавата, надеждата", обясни социалистът, опитвайки се да прояви оригиналност в агитацията си.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014