Станишев: Няма как сега да има пряк избор в БСП

Конгресът на БСП е след два месеца и Георги Първанов много добре знае, че няма как да се организира пряк избор за председател на партията в рамките на тази отчетно-изборна кампания. Това каза в понеделник лидерът на БСП Сергей Станишев в отговор на предложението на Първанов, изказано в Разград, за пряк избор на председателя на БСП от партийните организации по места.

Според лидера на социалистическата партия идеите за отлагане на конгреса и на избора на лидер са "български дребни мишкувания".

“Има взето уставно решение за свикване на конгреса на 19-20 май, той формулира политиките на БСП, позициите по основните въпроси, избира Национален съвет и лидер”, заяви той.

Станишев каза още, че не е необходимо левицата да е вгледана в “пъпа си”. “Трябва да се занимаваме с нашия политически опонент, не с лични амбиции”, допълни той.

По повод въжделенията на Георги Първанов социалистическата партия да получи 140 мандата в следващото народно събрание, което означава с 20 парламентариста повече от мнозинство, Станишев също изрази увереност, че БСП може да е първа политическа сила.

На въпрос дали е решил да се кандидатира за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), Станишев посочи, че неговата амбиция е БСП да спечели следващите парламентарни избори и да бъде първа политическа сила. Той добави, че кандидатурите за президент на ПЕС се обявяват в края на юли.

Искам да покажа, че български политик може да се справи успешно с тази задача, отбеляза Станишев, без да влиза в подробности какви са плановете му.

 

В същото време самият Първанов доразви в Попово тезата си за нов вид коалиционно управление, която започна да лансира още през мандата си.

Първанов коментира твърденията на социолозите за разликата между ГЕРБ и БСП, която в момента е в ущърб на социалистите.

Той обяви и нуждата от формирането "на голяма коалиция и силен екип, който ще бъде предложен като алтернатива" на предстоящия конгрес на БСП.

Според Първанов "това трябва да бъде коалиция на духа, максимално отворена, в която трябва да бъдат привлечени много от независимите кметове". По думите му трябва да се търси диалог и с гражданските структури.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?