Станишев: Няма време за промени в Изборния кодекс

Лидерът на БСП обвини правителството в оставка, че похарчило 2 млрд. лева за 2 месеца

Станишев: Няма време за промени в Изборния кодекс

След като президентът Росен Плевнелиев определи 12 май за датата, на която ще се проведат предсрочните парламентарни избори, няма технологично време, в което да се направят промени в Изборния кодекс.

Такова мнение изрази в събота лидерът на БСП Сергей Станишев по повод искането на протестиращите за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система.

"В българските условия видяхме през 2009 г. какъв е резултатът от мажоритарния вот. Някой да познава 31 мажоритарно избрани народни представители – помислете... В български условия мажоритарният вот с малки избирателни райони при тази нагласа, която е заявена от много българи, че са готови да продадат гласа си, което е факт – това е най-прекият път олигархията да си напазарува не само депутати, а да си формира цели групи, които ще бъдат под техен контрол", смята Станишев.

В опит да отговори на очакванията на протестиращите за нови лица в политиката, лидерът на социалистите обяви, че в следващата парламентарна група на БСП ще има много нови депутати.

"Ще има много сериозно обновление на листите на БСП, но не става дума за някаква сеч или за каквото и да било друго", добави лаконично Станишев.

Той не пропусна да отправи поредната порция критики към управлението на ГЕРБ, заявявайки, че само за два месеца правителството в оставка е похарчило 2 млрд. лева.

"За два месеца на финала ГЕРБ натрупа близо 2 млрд. на гърба на националния бюджет, т.е. на данъкоплатците, и на гърба на следващото правителство. Чрез тези решения ГЕРБ първо трупат нови задължения, които ще ударят бюджета и следващото управление, ще ограничат неговите възможности за действия”, каза Станишев.

Според него по този начин ГЕРБ "очевидно акумулират ресурс, насочван към общини под управлението на ГЕРБ, с което ще купуват гласове". Добави и, че Бойко Борисов "разчита да измами българите за втори път".

Споделяне

Още по темата

Още от България