Станишев нямал планове за лидер на БСП

Станишев нямал планове за лидер на БСП

Президентът на ПЕС Сергей Станишев каза, че няма планове да се кандидатира за председател на БСП на предстоящите вътрешнопартийни избори. Това съобщи той на традиционната баница с късмети, на която кани журналисти в началото на всяка година.

На 26 април за пръв път ще се проведе пряк вот за председател на БСП, а ако има балотаж той ще е на 3 май. За избран ще се смята кандидатът, който получи поне половината плюс един от гласовете на членовете на партията. Ако се стигне до балотаж, избран ще е този, който спечели най-голям брой гласове. Всеки един социалист ще може да участва в прякото гласуване.

Допреди 2 години председателите на БСП се избираха от конгрес, но 49-то му издание през 2017 г., по предложение именно на Нинова, реши да направи промяна, според която партийният председател се избира и сваля с гласовете на партийните членове.

Във вторник Станишев определи предстоящия пряк избор като "упражнение", което звучи добре, но носи много рискове и един от тях е да се породят съмнения в легитимността му. Според него целта на този вот е сегашният лидер Корнелия Нинова да бъде преизбрана, а партията да върви към принципа на един вожд.

Още през декември се разбра, че вътрешната опозиция в БСП има притеснения, че е възможно преди вота в партията да бъдат записани нови членове, които да решат вота.

"БСП копира ГЕРБ, но хората избират оригинала пред копието"

"Виждаме опити да се копира ГЕРБ в риторика и агресивност, които бяха характерни за партията. БСП винаги е била интелигентна и държавническа партия. Изводът от изборите е, че опитът да се копира ГЕРБ е неуспешен и хората предпочитат оригинала пред копието", каза още Станишев.

Според него има индикации, че ГЕРБ ще изглежда все по-социална и това го показва политика на доходите в различни социални сектори, образование. "Тази трансформация е много рискова за БСП, защото в последните години като че ли БСП се хвърли да търси нови ниши, състезавайки се по много теми с патриотите: Истанбулска конвенция, дори по темата за евроскептицизма. Важно е опозицията да играе ролята на инструмент за натиск на управляващите", каза още лидерът на ПЕС.

Станишев коментира и внесеният в понеделник от БСП вот на недоверие. "Криза във водния сектор има, основание за вот има. Едва ли ще падне правителството. Това, което хората очакват, е да се говори по-експертно и да се дават решения. На всички им е писнало от политическия сблъсък заради политическия сблъсък", подчерта той.

"Време е ГЕРБ да поеме отговорност и това ще стане на парламентарните избори"

По думите му след десетгодишното управление на ГЕРБ е дошло времето да се поеме отговорност и това ще се случи по естествен път на предстоящите догодина парламентарни избори.

Според Станишев думата на 2020 г. ще бъде "подготовка" - за предстоящите парламентарни избори. По думите му моделът на ГЕРБ на силово управление се е поизчерпал и хората искат нормализация и институционалност. За да спечели следващите два избора ( парламентарни и президентски), БСП трябва да стане отново алтернатива и да намери приоритетите, които са атрактивни за хората, коментира още президентът на ПЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?