Станишев обеща бърз избор на шеф на съобщителния регулатор

Станишев обеща бърз избор на шеф на съобщителния регулатор

След като е приет новият Закон за електронните съобщения, вече може да бъде направено предложение за председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Това заяви в петък в отговор на парламентарен въпрос премиерът Сергей Станишев. Той обясни оставането на поста на Георги Александров дълго време след изтичането на мандата му със забавеното приемане на новата нормативна уредба на регулацията на далекосъобщителния пазар.

Законът за електронните съобщения трябваше да бъде приет до края на 2006 г., но това стана пет месеца по-късно.

Станишев обясни, че изтеклият мандат на Александров не е проблем, тъй като трима от членовете на КРС са с редовни мандати и по този начин решенията на регулаторния орган са легитимни.

Несериозно беше да се прави предложение за председател на КРС преди да е ясно за какъв срок и с какви пълномощия ще бъде той, обясни министър-председателят.

Без съмнение има много интереси в телекомуникациите и съобщенията и те се проявяват и в парламента”, посочи Станишев. По думите му – върху народните представители е оказвано влияние при обсъждането на Закона за електронните съобщения.

След приемането на Закона за електронните съобщения, има всички основания да се назначи председател на КРС, каза Станишев. Той посочи още, че е заявил пред Политическия съвет на Тройната коалиция, че правомощията за назначаване на председателя на КРС са на Министерски съвет, а инициативата трябва да бъде на министър-председателя, а не – на политически договорености между партньорите в коалицията.

В отговора си Станишев посочи, че в настоящия момент на трима от членовете на КРС, един от които е заместник-председател на комисията, мандатът не е изтекъл. Те формират мнозинство и могат да взимат решения от името на комисията.

Предложението за председател е важно, защото КРС има да върши сериозни  неща - да решава за преносимостта на номерата на мобилните оператори и да приема наредба за намаляване на цената на роуминга, посочи ДСБ-депутатът Иван Иванов, който зададе въпроса. По думите му сегашният намален състав на комисията е предпоставка за корупционни практики на регулаторен орган.

Мария Капон препоръча на премиера да даде пример за бързи и ефективни  действия като предложи кандидатура за поста, каквото е изискването на Закона за електронните съобщения.

Станишев посочи, че това вече е възможно.

Когато през януари 2007 г. изтече мандатът на Георги Александров в парламента започнаха коментарите кой да го наследи. Депутати тогава посочиха, че битката за шеф на КРС, чиито правомощия нарастват сериозно с новото законодателство, ще е между НДСВ и БСП. Жълтите лансират за поста председателя на парламентарната комисия по транспорт и съобщения Йордан Мирчев, но червените били против и готвели своя кандидатура. 

Източници от комисията заявиха, че въпреки обещанията на Станишев, всъщност председател на КРС нямало да бъде предложен толкова скоро, тъй като коалиционните партньори трябва да постигнат консенсус за неговата кандидатура.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?