Станишев обеща на ген. Айкънбери механизирана рота в Афганистан

През 2007 г. България предвижда да увеличи участието си в операцията на НАТО в Афаганистан с механизирана рота, е заявил министър-председателят Сергей Станишев в понеделинк на срещата си с командващия коалиционните сили в Афганистан генерал-лейтенант Карл Айкенбъри, който е на посещение в София.

Премиерът посочи, че затова са необходими средства за гарантиране на надлежната защита на личния състав и доокомплектоване на контингента с техника и оборудване, съобщи правителствената пресслужба след срещата.

Българските военни изпълняват изключително професионално задачите си, посочи ген. Айкенбъри. За мен беше чест да служа рамо до рамо с тях и в Афганистан, и в Ирак, каза той. Висока оценка беше дадена и на 70-членния български контингент от ВВС, който преди дни приключи 4-месечна мисия по ръководството на международното летище в Кабул. От 31 август до началото на декември бяха обработени повече от 8000 полета, 17 000 пътника и милиони товари. В момента в страната са 82-ма военнослужещи. 72-ма от тях са дислоцирани в района на Кабул, а 10 са в испанската полева болница в Херат, припомня пресслужбата на МС.

Според Станишев дългосрочното ангажиране на международните институции, в това число и на НАТО, ще допринесе за подобряване на стабилността и решаването на натрупаните през годините проблеми не само в Афганистан, но и в региона.

България обяви, че ще увеличи контингента си в Афганистан с изпращането на рота по време на срещата на върха на НАТО миналия месец. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?