Станишев обеща подкрепата на БСП за НАТО да не зависи от Русия

"Степента на подкрепа на БСП за НАТО не се влияе от отношението на Русия към Алианса". Така лидерът на социалистите в България Сергей Станишев коментира позицията на Москва срещу разширяването на пакта.

Макар и да нараства с 20 на сто подкрепата за НАТО сред социалистите, от НЦИОМ отчетоха наскоро, че все още 40 процента от електората на БСП са срещу пакта.

Членове и симпатизанти на БСП организираха протести срещу влизането ни в пакта, а единствените четирима депутати в българското Народно събрание, гласували срещу влизането ни в пакта, бяха от левицата.

Прави са социалистите, когато казват, че без тяхното участие членството ни в НАТО щеше да бъде по-трудно, смята бившият президент Петър Стоянов.

В случая те не попречиха в крайната фаза България да стане член на НАТО, но трябва да е ясно, че членството ни в НАТО не е мечтата на техния електорат. То ще бъде сериозен тест за БСП по пътя на реформирането ѝ, което тя желае но не е постигнала напълно, каза Стоянов пред Дарик радио.

Според Станишев, България трябва да влезе в НАТО като страна със свой собствен принос за сигурността на Алианса и да отстоява собствените си интереси.

Страната трябва да получи гаранции за националната си сигурност и реализиране на положителното послание за развитие на икономиката с привличане на чужди инвестиции, смята лидерът на БСП, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?