Станишев обеща промени в кабинета до август

Станишев обеща промени в кабинета до август

Дълго отлаганият съвет на тримата лидери от управляващата коалиция – Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС), май най-накрая ще се проведе и то до края на тази седмица. Това стана ясно във вторник от думите на премиера Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на соцпартията. По думите му „днес Сакскобургготски се завръщал в България и след като се чуят и с Ахмед Доган”, ще фиксират точната дата на съвета. На него трябва да се решат няколко важни въпроса – кой ще замени подалите оставка министри на икономиката и енергетиката и на правосъдието Румен Овчаров (БСП) и Георги Петканов (НДСВ).

Трябва да се обсъди и приеме предложението на Станишев за създаването на Национална агенция за сигурност и Агенцията по горите.

Премиерът прогнозира, че промените в правителството ще станат до края на парламентарната ваканция, т.е до края на юли, като реформата нямало да става „на парче” и освен новите министри и структурните промени в кабинета, ще бъдат назначени и други зам.-министри на мястото на подалите оставка или уволнени.

Досега петима зам.-министри трябва да освободят постовете си – уволнените заради корупционния скандал „Овчаров-Александров” Корнелия Нинова (на икономиката) и Делян Пеевски (на бедствията), пожелалият сам да си отиде Георги Кадиев (на финансите), Ана Караиванова (на правосъдието), която поиска да се оттегли заради забавянето на Търговския регистър и Ина Килева, зам.-министър на културата.

„Промените ще бъдат направени едновременно, защото това е най-доброто политическо решение”, коментира Станишев, като допълни, че ако се налага, корекциите ще бъдат одобрени и от Висшия съвет на БСП”.

На въпрос на Mediapool дали има вече някаква яснота как ще изглежда бъдещата агенция по сигурността, премиерът отговори, че основните ѝ приоритети ще са националната сигурност и борбата с корупцията, тъй като „ са нужни допълнителни усилия в тази посока”, а конкретната структура първо ще бъде одобрена от съвета на коалицията. Той допълни, че ще „има публичен контрол над тази агенция”, „тъй като никой не иска да създава второ КДС”. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?