Станишев обвини Борисов, че е под диктовка отвън

Лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев определи като "вредна“ и "неизгодна“ за България позицията на министър-председателя Бойко Борисов относно евентуалното спиране на строежа на АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас - Александруполис". Станишев допълни, че има "впечатление, че позицията на правителството се формира извън страната“. Той обаче отказа да уточни от кого извън България се формира енергийната политика на страната.

В същото време обаче той смята, че формирането на тази позиция "едва ли е европейско, след като проектът "Белене" е одобрен от Еврокомисията с конкретни бележки, че отговаря на стандартите за сигурност“.

По думите на Станишев от реакцията в петък на министъра на енергетиката Трайчо Трайков относно изявлението на Борисов, че се отказваме от двата проекта, е виден "пълният хаос в главата на управляващите“.

Станишев отново разясни колко е важен за страната строежът на "Белене“, тъй като правел страната енергийно независима, както и че токът от нея ще е по-евтин.

"Решението на Борисов работи за интересите на други страни. Не знам дали е съзнателно, но определено обслужва чужди интереси, например Турция“, смята бившият министър-председател. По думите му не са дадени мотиви за спирането и на нефтопровода "Бургас - Александруполис", а има сключен договор за такъв проект между Русия и Турция, визирайки тръбата “Самсун.Джейхан“.

Станишев предупреди за възможни финансови претенции от "Атомстройекспорт". Той очаква спирането на проектите да се отрази негативно на отношенията ни с Русия, например в предстоящия за преговори договор за доставки на газ.

Споделяне

Още по темата

Още от България