По случай 1 май

Станишев обвини Дянков в социален геноцид и призова за подкрепа на БСП на евровота

Йотова: Ние никога няма да кажем "Не" на Русия

Снимка: бТВ

Няколко хиляди души се стекоха пеша и с автобуси от цялата страна в центъра на София, за да се включат в първомайския митинг на социалистите. Шествието потегли от площад "Народно събрание", премина по бул. "Цар Освободител” покрай Софийския университет и се отправи към Борисовата градина за музикалната програма в чест на празника на левия печат.

От пресцентъра на левицата пък преброиха, че чествалите 1 май – Деня на труда са около 20 000 хиляди привърженици на партията.

Левицата избра за митинга си пространството около храм - паметника "Св. Александър Невски", а издигнатите лозунги гласяха: "За справедлива България, за социална Европа", "Аз мога, аз вярвам, аз знам", "Действие, съдействие, въздействие".

Симпатизантка на левицата подари на лидера на БСП Сергей Станишев пита, информира пресцентърът на партията.

В изказванията на митинга бяха повторени основните предизборни тези на левицата - за нуждата за ляво управление в Европейския съюз, което да смени неуспешната политика на ЕНП, за провала на предишните управляващи от ГЕРБ и за нуждата от подкрепа за кабинета "Орешарски", който да доведе до край социалната си програма.

"Политиката на десните се свеждаше само до една дума - орязване. Орязване на социални права, на доходи, на пари за образование и здравеопазване", каза  по адрес на ЕНП и ГЕРБ лидерът на БСП, на Партията на европейските социалисти и водач на изборната листа Сергей Станишев.

За да звучи по-убедително пред събралите се социалисти в центъра на столицата той илюстрира примерите си за политиката на ЕНП не с кой да е друг, а с бившия финансов министър, по времето на ГЕРБ – Симеон Дянков. Според Станишев той е подложил българите на социален геноцид.

"1 май е празникът на хората, на труда по целия свят. Днес в цяла Европа хора излизат по улиците за да кажат, че първи май и трудът са изключително важни за човешкото достойнство, за целостта на личността на всеки човек. За това и ние социалистите сме тук на този площад, за да отправим нашите думи, емоции към всички трудови хора на България и на Европа. Ние не сме сами, промяната, която искат мнозинството българи е достойно заплащане на труда, достойни условия на труд“, каза Станишев.

И за пореден път призова за масова подкрепа на БСП на евроизборите, която щяла да затвърди позициите на кабинета „Орешарски“ и да даде възможност на министър-председателя да доведе социалните реформи до край.

 Евродепутатът и втора в лявата листа Илияна Йотова изрази убеденост в победата на изборите "не само заради бъдеща Европа, която ще се управлява от социалистите, а за да дадем стабилност на правителството в името на хората на България". 

"Ние никога няма да кажем "Не“ на Русия. Ще има и "Белене“, и "Южен поток", каза още Йотова.

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев пък наблегна на милионите, които правителството налива в икономиката - "нещо невиждано досега". "Ние тръгнахме по пътя на икономически растеж. Освободихме бизнеса от административната примка, която го бе хванала, наляхме милиони в икономиката и се борим за дълготрайни работни места", каза Стойнев, цитиран от пресцентъра на БСП.

След митинга привържениците на социалистическата идея потеглиха към Борисовата градина, където по традиция на днешния ден се отбелязва празникът на вестник "Дума и левия печат.

Споделяне

Още от България