Станишев обвини управлението, че се отдалечава от демократичните принципи

Сегашното управление постепенно се отдалечава от принципите на европейската демократична държава, а заради преразглеждането на договори и смяната на експерти, които се занимават с европейските фондове, има забавяне в усвояването на средства по европейски програми. Тези обвинения отправи лидерът на БСП и доскорошен министър-председател Сергей Станишев по време на посещение в Монтана.

Пример отдалечаване от принципите на европейската демократична държава според него е намесата на изпълнителната власт в работата на независимата съдебна система и "ултиматумите от страна на министрите до съда кой трябва да бъде осъден и кой не трябва". Друг пример е закриването на Бюрото за наблюдение на използването на СРС, с което се създавала "опасност от засилване на полицейщината в държавата".

Същевременно лидерът на БСП отхвърли обвиненията, че правителството на тройната коалиция е оставило държавата в лошо състояние. При поемането на мандата фискалният резерв беше в размер на 4.2 милиарда лева, а при сдаването му - в размер на 8.1 милиарда лева. Заплатите и пенсиите се увеличиха повече от инфлацията, заяви Станишев.

Според него резервът е щял да бъде още по-голям, ако в началото на тази година не са били похарчени 500 милиона лева за подкрепа на малкия и средния бизнес в кризата.

Споделяне

Още от България