След разпита му по делото за нерегламентираните СРС-та в МВР

Станишев обяви, че Цветанов "съвсем вероятно" трябва да бъде обвинен

Ексвътрешният министър върна "жеста" и обвини социалиста в "престъпно съдействие на организираната престъпност"

Сергей Станишев на влизане в спецпрокуратурата. Сн.: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов трябва да понесе "най-малкото политическата отговорност, а съвсем вероятно и наказателна отговорност, ако има нередности".

 

Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев след като бе разпитан в спецпрокуратурата във връзка с разследването за нерегламентирано подслушване в МВР, което бе образувано по негов сигнал в началото на миналата седмица.

 

В края на март той внесе анонимен сигнал, получен по пощата, според който по времето на Цветанов силовото ведомство незаконно е подслушвало политици, бизнесмени, магистрати и банкери.

 

Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка, която, по собствените му думи, "потвърди 2/3 от сигнала", установявайки пълна липса на ред, по който се използва техниката за мобилно подслушване и следене в МВР.

 

Само преди ден Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на трима шефове и един служител на Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), занимаваща се с използването на СРС в силовото ведомство.

 

Бившите директори Цветан Иванов и Камен Костов бяха подведени под отговорност за злоупотреба със служебно положение, в каквото бе обвинен и настоящият шеф на СДОТО Сергей Кацаров. Той ще отговаря и за съставяне на документ с невярно съдържание, с който, според прокуратурата, опитал да заблуди разследващите, че техниката на МВР не можела да прави гласови записи.

 

Подчиненият му Радко Димитров пък стана обвиняем за престъпление срещу правосъдието, защото изтрил записи от един от автомобилите за мобилно подслушване и разглобил част от техника с отвертка.

 

"Кой в България вярва, че служители на МВР, на СДОТО ще си правят някакъв частпром, особено по отношение на този доста обширен списък от лица, за които се твърди, че са подслушвани. Кой вярва на това", попита риторично Станишев в сряда, добавяйки, че "по закон лично министърът на вътрешните работи отговаря за работата на служба СДОТО – така той е персонално отговорен и няма филтри между него и ръководството на службата".

 

Точно в това Станишев вижда и разликата между себе си и Цветанов, въпреки че и двамата имат равнопоставен статут на свидетели в рамките на досъдебното производство. "Това е разликата, г-н Цветанов отговаря за това, а аз съм свидетел, който предоставя информация за начина, по който е получен сигналът", конкретизира лидерът на БСП.

 

Бившият силов министър свидетелства преди ден по делото, като преди това престоя близо 5 часа в столичното следствие, за да бъде разпитан и по разследването за подкуп срещу отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Той е убеден, че случващото се е политическа кампания, целяща да го накара да се оттегли като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Цветанов обаче нито смята да се оттегля, нито да се отказва доброволно от имунитета, с който се ползва като кандидат за народен представител.

 

"Моето убеждение беше, че ако аз лично не внеса този сигнал и не обявя, че такава информация е на лице, и че тя е проверяема, не знам дали щеше да се стигне до проверката. Да, тя е безпрецедентна в съвременната история на България, защото и ситуацията е безпрецедентна", каза още Станишев в отговор на въпрос дали не съжалява, че не е внесъл сигнала за незаконното подслушване, без предварително да дава пресконференция по темата.

Прокуратурата смята, че именно тази пресконференция е "предупредила" служителите в СДОТО и Радко Димитров имал възможност да предприеме действия за саботиране на прокурорската проверка, изтривайки записи от един от специалните автомобили.

Лидерът на БСП изтъкна, че ползата от това случаят да бъде изяснен е в интерес на всички граждани, защото "ръководството на МВР беше превърнато в частна структура на една политическа клика".

Цветанов отвърна с обвинения към лидера на БСП и медиите

Рекацията на Цветан Цветанов не закъсня. По време на поредния си предизборен тур, този път в Кърджалийско, той отправи поредните си обвинения към Станишев, обявявайки, че оказва "престъпно съдействие на организираната престъпност".

 

"Нека все пак да имаме предвид, че сме в предизборна кампания. Анонимният сигнал, който беше входиран от лидера на ПЕС и на БСП Сергей Станишев, вие видяхте, че в него до настоящия момент и двамата даваме показания като свидетели. Аз съм убеден, че когато излезе истината, всички тези, които са с повдигнати обвинения, ще бъдат оневинени", добави зам.-председателят на ГЕРБ, цитиран от БГНЕС.

 

Според него Станишев е "готов да прегази всичко, да разруши министерството и специалните служби, и да оповести способите, които се използват в службите, за да улесни дейността на тежката организирана престъпност, която пък се възползва от действията на политиците".

 

По думтие на Цветанов в политическата кампания било практика да се изнасят всички скандали извън страната, визирайки последния критичен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазването на човешките права у нас. Бившият силов министър не пропусна възможността да нападне и медиите, обвинявайки ги, че са манипулирали общественото мнение, пропускайки позитивните за ГЕРБ констатации.

"В доклада на Държавния департамент за специалните разузнавателни средства пише, че по информация на неправителствените организации се предполага, че може да има конвенционално приложение на СРС-та за събиране на информация. Това е твърдение на НПО-тата, а е известно, че някои от тях влязоха в политически формации и заеха ръководни постове. Заглавията в медиите направиха погрешни внушения, които не отговарят на истината за съдържанието на доклада и не са коректни. Никой не обърна внимание на успешните операции срещу наркотрафика и волята на нашето правителство", обясни тезата си началникът на предизборния щаб на ГЕРБ.

 

Запитан дали обмисля да се откаже от имунитета си заради разразилите се скандали в МВР, Цветанов категорично отрече, прогнозирайки скорошното приключване на образуваните срещу 4-мата служители на СДОТО и отстранения шеф на ГДБОП разследвания. Той дори прогнозира, че ако ГЕРБ не спечели предстоящите избори и не управлява страната в следващите 4 години, предстоят политически и икономически катаклизми.

"Ако българските граждани дадат пълно мнозинство на ГЕРБ, лесно ще бъде съставено правителството. Но ако те не ни дадат силната си подкрепа, ни чака политическа нестабилност, още по-тежка политическа и икономическа криза, както и предпоставки за загуба на еврофондовете. Ние сме за самостоятелно управление, няма да влизаме в никакви коалиции, защото в противен случай

Споделяне

Още по темата

Още от България