Станишев обяви протестите срещу правителството за провалени

БСП залага на социален бюджет, приоритети са образованието и местната власт

Сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Серей Станишев обяви в събота пред съпартийците се, че управлението е преодоляло своя "първи критичен рубеж”. Той допълни, че кабинетът "Орешарски" устоява на небивал натиск отвън и че върши повече работа от правителството на ГЕРБ. Според Станишев протестите и бойкотът на ГЕРБ са се провалили. В същото време той предупреди, че в страната има голям потенциал за бъдещи протести.

Оценките на лидера на БСП бяха поднесени пред пленума на БСП. Заседанието е посветено на първите 100 дни на правителството.

”В условия на абсолютно ненормална среда правителството работи и свърши за кратки срокове неща, които предишните управляващи не направиха за цял мандат”, каза Станишев. Според него политическата оценка на БСП за първите месеци на управление трябва да е положителна.

"Правителството и ние не направихме достатъчно да разкрием ужасното наследство на ГЕРБ”, каза лидерът на БСП. Той предупреди съпартийците си, че от ГЕРБ ще следят за проблеми и ще се опитат да слеят протеста от лятото със социално недоволство.

”БСП показа, че в много трудни условия сме способни да се мобилизираме и да устояваме на натиск. От средата на септември има известно отпускане, което ни играе лоша шега. Предстои вземането на мерки, които да дадат стабилитет на работата на Народното събрание”, обясни Станишев по повод проблемите с кворума.

Наред с похвалите партийният лидер успя да прокара в речта си критична нотка. "Трябва да признаем, че и ние като политическа сила и правителството не направихме достатъчно, за да разкрием наследството на ГЕРБ. Не бива дори за миг да забравяме в името на какво дойдохме на власт и в името на какво формирахме правителство. Каузата е промяна, промяна на държавата, възстановяване на демократичното функциониране на институциите, промяната в живота на хората, промяна за икономическо възстановяване на България", каза Станишев.

”Протестите загубиха своята сила”

”Протестите загубиха своята сила и масовост, но загубиха и своя морален заряд. Много хора осъзнаха, че наред с техния справедлив гняв от много неща, има политически и икономически сили, които се опитват да ги използват, липсва и позитивна програма на протеста. Тезата "Оставка и нищо друго не ни интересува" няма силен заряд в по-дългосрочен план", заяви Станишев.

Той напомни на пленума, че има в страната има огромен протестен потенциал по принцип.

"Има изключително високи очаквания за бързо решаване на натрупвани проблеми, а нашите политически опоненти ще се стремят там, където има недоволство, то да стигне до протест и искания в кратки срокове", каза лидерът на БСП.

Основен опонент е ГЕРБ, има раздвижване в дясно

Сергей Станишев обяви, че основен опонент на БСП си остава ГЕРБ. Според него поведението на партията на Бойко Борисов следва философията: ”Колкото по-зле, толкова по-добре”.

"Виждаме и стремеж за реанимацията на традиционната десница под различни форми, най-отчетливата от които е Реформаторският блок, който има много сериозната претенция да бъде алтернатива на БСП и ГЕРБ. До този момент опитът на Реформаторския блок не е никак убедителен. Пред Реформаторския блок стои един въпрос, въпросът за отношението към ГЕРБ и за модела на управление от последните години", каза Станишев.

Според него критиките на Реформаторския блок към ГЕРБ са по-скоро политическа тактика, отколкото съдържание. Той дори попита дали Реформаторският блок би участвал заедно с ГЕРБ в изборите за ЕП.

По време на обсъждането Румен Петков отправи критики към партийното ръководство, че пленумът не се е събирал отдавна, въпреки напрегната обстановка в страната и поискания вот на недоверие към кабинета.

"Каква е тази припряност на три месеца да се свиква Националният съвет, предлагам да се свиква на полугодие", каза с ирония Петков. В отговор лидерът на БСП посочи, че за тази година Националният съвет е заседавал девет пъти, което изцяло се вписва в правилата на партията.

Социален бюджет

По темата за бюджета Сергей Станишев съобщи, че с правителството е постигната договорка за залагането на три водещи приоритета за 2014 година. Първият е социалната ангажираност на правителството, вторият е образованието, а третият - по-сериозна подкрепа на местната власт.

”Не е достатъчно да се формулира по-професионален и по-социален бюджет. Ще настояваме за бюджет с различен подход и философия. Недостатъчно са постъпленията в бюджета. Необходими са много сериозни усилия за увеличаване на приходната част”, каза още той. По думите му управляващите трябва да изведат ясни приоритети в своето управление и да се излезе от инерцията на междуведомствените боричкания.

Според него правителството трябва да направи преглед на текущите разходи на всеки сектор и да се прецени тяхната ефективност, защото има възможности за оптимизация. Приоритетет остава и оптимизирането на структурите на държавната администрация.

”Не трябва да се подхожда на дребно с механични съкращения, а трябва да има функционален анализ. Трябва да се положат повече усилия за електронното правителство. Бих предложил да обсъдим привеждане на националната политика към регионалното развитие”, каза Станишев. В момента правителството на Пламен Орешарски е атакувано за извършването на безпринципна чистка в администрацията.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?