Станишев определи ГЕРБ като дясната “СИРИЗА“

БСП влиза в битка Бойко Борисов да не стане президент

Сергей Станишев, снимка БГНЕС

“ГЕРБ се родиха като една своеобразна дясна "СИРИЗА" – с харизматичен лидер, популистко говорене, обещание за 2000 лева заплата, да бъдат алтернатива на статуквото. Но днес ГЕРБ е статуквото“. Това заяви председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат от БСП Сергей Станишев в Пловдив на семинар, организиран от ПЕС.

Извън това Станишев  посочи, че БСП влиза в битка премиерът Бойко Борисов да не стане президент.

Лидерът на ПЕС смята, че днес България се управлява от правителство, "което е резултат на умората от един продължителен цикъл на противопоставяне, разделение, омраза и протести". "ГЕРБ спечелиха, не защото се носител на надеждата, а като по-малкото зло", обясни Станишев.

Според него мандатът на сегашното правителство ще представлява “четири години кредит от бъдещето без идея как да се съживи икономиката, как да се привлекат инвестиции, как да се пребори ужасната, смазваща бедност на българите“.

Единствените цели на това правителство били “оцеляването“ и "усвояването".

“Не само моята оценка, но и на голяма част от европейските политически семейства е, че тази коалиция е безпринципна. В нея удобно съжителстват огън и вода. Да започнем от там, че три от субектите в нея се кълняха години наред колко са срещу ГЕРБ“, каза Станишев.

“За съжаление днешното управление на ГЕРБ ще доведе България до още по-голямо неравенство, до огромна държавна задлъжнялост – само за една година 8 млрд. лв. нов дълг, по 1000 лева на всеки българин – кой реагира на този скандал?!“, обясни Станишев, но не каза и дума за фалита на КТБ, който стана причина за голяма част от този дълг и се случи по време на управлението на неговата партия.

Новата цел на БСП, очертана от Станишев, е да се влезе в нови битки за отстояване на ценности. Това щяло да се покаже още на местните избори. Той допълни, че в ДПС и ГЕРБ никой не говорел против свой колега или срещу лидера си. “Партията трябва да спре да хвърля кадрите си на кучетата“, каза той.

“Трябва да ни е ясно, че участието на АБВ във властта освобождава ляво пространство и БСП трябва да се възползваме от това“, каза Сергей Станишев.

По-късно през деня вицепремиерът Ивайло Калфин (АБВ) коментира, че не приема поредните нападки от средите на БСП, че партия АБВ е загубила лявата си идентичност. Той призова лидерът на ПЕС Сергей Станишев да се обърне със същите обвинения към всички леви формации в ЕС, които участват в управлението на страните си в партньорство с десни сили.

“Когато Станишев направи това, ще приема твърденията му за загуба на идентичност, иначе е демагогия от негова страна“, каза Калфин. 

Още от България