Станишев остана единственият с власт в БСП

Станишев остана единственият с власт в БСП

“Трябва да решим - събираме ли се под знамето на БСП и принципите на партията или сме холдинг на различни групи” – тази дилема открои пред пленума на БСП в неделя премиерът и лидер на партията Сергей Станишев. Той постави Висшия съвет на БСП пред свършен факт, като обяви преди ден, че приема оставките на министъра от БСП Румен Овчаров и на колегата му НДСВ Георги Петканов, като в същото време цялото Изпълнително бюро (ИБ) на БСП без лидера подаде оставка при насрочен извънреден конгрес след две седмици.

Пленумът прие единодушно оставката на бюрото и обяви конгрес на 16 юни, седмица след който ще бъде избрано ново ръководство. Към момента единственият безспорен фактор в партията е Станишев, доколкото никой не е поставил под въпрос нито неговото лидерство, нито изненадващия “удар” срещу крилата в БСП, представени в бюрото.

След форума Станишев заяви, че няма да има промяна в политическата формула и съотношението на ресорите в тройната коалиция. Допълни, че е въпрос на консултации кои ще на новите министри на икономиката и енергетиката и на правосъдието.

Министерството на Овчаров няма да се разделя

Премиерът не вижда достатъчно аргументи за разделяне на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Всяко преструктуриране и промени са резултат от оценка за работата на министрите и техните министерства, каза Станишев. Той уточни, че освобождаването на Овчаров не означава снемане на политическото доверие от него и че той има силни управленски качества.

Очаква се Овчаров да се върне в парламента, а постът му да заеме бизнесменът Петър Кънев, депутат от левицата. Окончателно решение още не е взето.

“Оставката на Румен Овчаров е достоен ход от негова страна”, повтори думите си от събота Станишев в словото пред пленума. Той обясни, че в последния си разговор с министъра му казал, че ако не напусне поста си, няма да може да работи ефективно, защото забъркването му в мегаскандала щяло постоянно да му пречи.

Станишев се измъкна от директен сблъсък с Петков

Станишев се измъкна от директен челен удар с Румен Петков, другата силна фигура в БСП, по повод обявеното си преди ден намерение за създаване на Национална агенция по сигурността към Министерския съвет, под чиято шапка се очаква да минат спецслужбите, които са на подчинение на МВР. В неделя Румен Петков каза, изваждането на Националната служба за сигурност (НСС) от МВР би било “груба грешка”, но от разговорите си с премиера останал с впечатление, че той няма такива намерения.

Запитан ще вадят ли НСС от МВР, Станишев заяви на пресконференцията след пленума, че това е въпрос на конкретни разговори, произтичащи от функциите и задачите пред новата агенция. Трябва да се проведат експертни разговори, за не се навреди на МВР, допълни той.

В 45-минутен предварително подготвен доклад пред пленума Станишев обяви война на вътрешнопартийната опозиция в лицето на лявото крило и отхвърли исканията за по-ляв курс, макар че най-сериозните вътрешни критики не са толкова към курса, колкото към корупцията в управлението и все по-голямата му зависимост от ДПС.

Станишев посочи като основни политически противници ГЕРБ и “Атака”, които били “кухи” откъм политика, но с ефектни послания, и даде за пример ДПС, че добре е прочело учебниците по партийно строителство от едно време. Той  предупреди да не се разчита прекалено много на монолитността на парламентарното мнозинство. 

Станишев заяви, че като цяло е доволен от второто място на левицата на приключилите преди две седмици избори за евродепутати, но допълни, че би било опасно, ако повтори този резултат на местните избори наесен. В същото време основният публичен мотив за оставката на ИБ беше, така то поема отговорността за слабото представяне на евроизборите.

Извънредният конгрес на БСП ще обсъди управленските и партийни приоритети, както и потягането на структурите за местните избори.

“Приказват каквото и както им падне”

В разгара на кампанията за евроизборите членове на ВС на БСП  работиха очевидно против партията с мотив, че помагат, заяви Станишев без да назовава имена. Според него причина за слабите резултати на кампанията е “разноговоренето в самата партия” и че “всички приказват каквото и както им падне”.  С тези думи Станишев косвено отправи укор към Божидар Димитров, най-активен в публичната кампания срещу Овчаров.

Лидерът на БСП не отрече, че скандалът около Овчаров също е попречил в предизборната кампания. По думите му този скандал е доказал, че в България всеки може да бъде омаскарен без никакви факти и добави, че “от задкулисните реалности, когато се разнасят папки, всеки може да бъде смазан”.

“Търся не баланс, а промяна”

По повод на твърденията, че като премиер търси коалиционния баланс при провеждането на министерски промени, той заяви: “Балансът е статукво, а аз търся промяна”.

Станишев не каза каква ще е тази промяна. Освен намерението за Национална агенция по сигурността, която, според запознати, ще ограничи властовия ресурс на Румен Петков, Станишев обяви в събота и план за изваждане на горите в отделна агенция, с което ограничава периметъра на контролираното от ДПС Министерство на земеделието и горите.

Пред пленума той каза, че чрез агенцията по сигурност ще се засили ролята на държавата в борбата с корупцията и престъпността. Станишев повтори похвалите си към МВР, което свършило добра работа и в мониторинговия доклад на ЕК нямало да се говори за предпазна клауза.

Холдинг или обща политика

Връщайки се към вътрешнопартийните проблеми, Станишев каза, че БСП трябва да се отговори дали ще води обща политика, или ще продължат да работят като холдинг, където всеки има някакви интереси.

“Трябва да направим избор дали като партия ще тръгнем напред или ще станем свидетели на сценарий отпреди 10 години, дали всеки ще търси политическа изгода, ще се играе на крила и фракции, гледайки към следващия конгрес или ще се мобилизираме, ще направим БСП силна и единна със силна политика”, заяви Станишев.

Той обеща до края на месеца да проведе сериозни разговори с коалиционните партньори за бъдещата политика на правителството. Заяви, че няма да допусне да се “правят авантюри и експерименти” и да се отговаря “безпринципно на всички искания, които се отправят”. Подобно отговаряне, според него ще предизвика финансово-икономическа и социална дестабилизация.

Трябва да си зададем въпроса искаме ли просто да добутаме мандата до финал, или искаме да направим полезно управление и да излезем с чест, каза Станишев.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков коментира пред журналисти, че малко трудно може да се говори за разпад на БСП. В момента някои ултралеви очаквания и нагласи влизат в разрез с политическата реалност. Според него БСП има нужда от нова енергия по средата на мандата.

През последните 17 години БСП е единствената партия, която не е изкарала пълен управленски мандат, в нашите ръце е да направим повече, коментира пред медиите премиерът.

Станишев притеснен от анти-ДПС вота

Станишев  изрази притеснението си от етническото и анти-ДПС гласуване, което стана доста мащабно на изборите за Европейски парламент. Трябва да се проведат разговори с коалиционните партньори за причините за това, каза Станишев и призова за нов прочит на патриотизма, за да се даде отпор на крайния национализъм.

Преди ден Румен Овчаров заяви, че трудно може да участва в правителство, което става все повече зависимо от икономически интереси на една политическа сила, визирайки ДПС. В неделя мнението му получи косвена подкрепа от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, който пред журналисти изрази очакването на БСП за еквивалентен ход със смените на министри от “важни ресори” от всички участници в коалицията.

Също в неделя лидерът на ДПС Ахмед Доган, който досега единствен не е казал ще жертва ли свои министри, каза, че обявените от премиера промени не са окончателни и ще има сериозни, а не “камуфлажни” промени, до 15-20 дни. Според Гагаузов обаче рокадите няма да бъдат и не е необходимо да бъдат толкова мащабни, каквото и да значи това.по думите му при социалистите въпросът с промените е приключил. Същото каза пред пленума и Овчаров, според когото неговата оставка и уволнението на заместничката му от БСП в МИЕ са достатъчни.

Междувременно НДСВ на извънредния си конгрес в неделя подаде ясен сигнал, че може да напусне тройната коалиция. Това е “спонтанното” желание на жълтите, които обаче не събраха смелост да наложат решението още сега против волята на лидера си Сакскобургготски и то ще бъде обсъждано от новото партийно ръководство.

По този повод Станишев каза, че право на всяка партия от тройната коалиция е да взема своите решения и че коалицията не е направена, за да се обичат, а да работят заедно.

Споделяне

Още по темата

Още от България