Станишев остава лидер на БСП до септември

Станишев остава лидер на БСП до септември

Въпреки зачестилите призиви на социалисти лидерът Сергей Станишев да подаде оставка и да поеме отговорност за изборния провал, той ще остане на поста си поне до края на септември, когато ще се проведе заседание на сега действащия 47-ми конгрес.

Това стана ясно в петък след 5-часово заседание на Изпълнителното бюро (ИБ), на което основна тема е било именно поемането на отговорност от партийното ръководство. По думите на Ангел Найденов цялото бюро е изразило готовност да подаде оставки, но не го е направило. Следващата възможност е другата събота, за когато е насрочено заседание на Националния партиен съвет, но тогава пак едва ли ще се стигне до оставки. "Тогава ще поискаме своеобразен вот на доверие и, ако го получим, ще поискаме и мандат за организиране на конгрес", обясни Найденов.

Говорителят на БСП Корнелия Нинова пък каза, че на ИБ "никой изобщо не е поставял въпроса за оставката" на Станишев. "Председателят получи единодушна и пълна подкрепа от всички нас", допълни тя. По устав председателят на БСП може да бъде освободен само от най-висшия форум – конгреса. Това обаче не му пречи да подаде оставка и пред пленума и по-късно въпросът да бъде решен.

Нито Нинова, нито Найденов, обаче отговориха ясно на въпроса защо, след като членовете на ИБ са изразили готовност да подадат оставка, не са го направили още в петък. По думите на бившия шеф на червената група, ако НС не гласува доверие на ИБ, се отива към избор на ново бюро. То ще трябва да подготви второто заседание на настоящия конгрес, което пък едва ли ще се случи предвид летните отпуски и краткото време за организиране на форума.

На въпрос дали е възможно лидерът да бъде избран явно, а не чрез тайно гласуване, председателят на предизборния щаб Евгений Узунов коментира, че въпросът може да бъде решен от конгреса, ако има такова предложение.

Освен въпросът за отговорността за най-ниския резултат на БСП на парламентарни избори от началото на демократичните промени, ИБ е анализирало и причините за провала. По думите на Узунов те са много. Една от тях била излизането на БСП от управление, след което очаквано има негативизъм сред избирателите и натрупано недоверие дори и от симпатизантите на левицата. Друга причина е натрупаната умора, посочи той. Според него българите били притеснени и от факта, че след вота може да се получи твърде разнороден парламент, което да доведе до нестабилност и предсрочни избори.

Като пропуски Узунов отчете противоречията в някои червени организации по места, но без да уточни кои са те. Запитан дали черната пи ар кампания, на която левицата основно заложи, не е допринесла също за провала, той отговори, че "кампанията не е главна и определяща за изборите". "Не сме водили негативна кампания, а се опитахме да информираме обществото какво го очаква", каза Узунов, визирайки клиповете на левицата със секирата, в която основното послание беше "Гласуваш за Бойко, получаваш Костов". Все пак обаче шефът на предизборния щаб призна, че "стилът на кампанията" е можело да бъде различен.

По повод откритото писмо на социалисти с искане за свикване на нов конгрес с нови делегати, които да изберат и нов председател, Узунов коментира, че това би означавало пълен цикъл на отчетно-изборни събрания по места, което ще отнеме повече време. Пък и БСП "влизала в особено важен период – в опозиция". "Същите права и възможности, включително и избор на председател на БСП, има и настоящият конгрес", посочи той. Конгресът ще приеме и програма за политиката на партията в опозиция.

Неясноти около ръководството на новия парламент

В навечерието на първото заседание на новото Народно събрание следващия вторник, бившият шеф на групата на Коалиция за България Ангел Найденов обвини мнозинството от ГЕРБ за редица неясноти около председателя на парламента и броя на евентуалните му заместници. Найденов обясни,че ръководството на БСП смята за "уместно" червената ПГ да има зам.-председател на парламента, както и да бъде сформирана парламентарна комисия, която да подготви промени в правилника на НС. "Трябва да има яснота за начина, по който ще бъде организирана и структурирана дейността на парламента", посочи той, като лансира и предишна идея на социалистите за редуциране на постоянните комисии. Досега те бяха 24.

ИБ е взело и решение работна група в състав Георги Пирински, Любен Корнезов, Михаил Миков, Янаки Стоилов и Ангел Найденов да изготви предложенията за промяната на парламентарния правилник.

Споделяне

Още от България