Станишев отчете политическата година без да каже и дума за Пеевски

БСП няма да пипат Волен Сидеров като шеф на антикорупционната комисия

Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

Народните представители на БСП са проявили психическа и физическа издържливост през изминалата парламентарна година, защото са имали кауза, заяви лидерът на партията Сергей Станишев в обзора си за 2013-та. Антиправителствените протести с искане за оставка на правителството, които според обществото символизират 2013 г., според последното проучване на "Алфа рисърч", бяха засегнати бегло в отчета на Станишев и то най-вече като повод да изтъкне, че депутатите от БСП са били "подложени на изпитания, в т.ч. на физически натиск и заплахи", но устояли.

Лидерът на партията -мандатоносител не спомена и за назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което отключи гражданския протест, продължаващ и в този момент.

Той благодари на червените депутати, че са работили в изключително трудна среда, обусловена от "фундаменталния факт", че най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ - отказва да признае изборните резултати и работи за това "парламентът да бъде срутен, да се покаже като неработещ и да се предизвикат предсрочни избори".

Станишев отказа да коментира зависимостта на управляващите от националистическата партия "Атака". "Кворумът вече дори формално не зависи от Волен Сидеров", заяви той, визирайки напускането на двама депутати от ГЕРБ, които станаха независими.

Лидерът на социалистите съобщи, че няма да се подпише под искането на ГЕРБ за отстраняване на Волен Сидеров като шеф на антикорупционната комисия, независимо от компрометиращите го снимки от луксозни воаяжи и скъпи забавления, платени неизвестно с какви пари.

"Това е политическа игра на партия ГЕРБ”, коментира той.

Станишев отече, че партията му е изпълнила "голяма част от предизборните си обещания", което личало от законодателната дейност с акцент върху социалните закони, което изцяло отговаряло на профила на БСП.

Той отчете като изпълнен ангажимент и внесения преди дни проект за нов Изборен кодекс - "като контратеза на начина, по който се правиха избори последните години, по време на управлението на ГЕРБ". Проектозаконът е само на БСП, след като не бе постигнато съгласие със съупарвляващата партия ДПС за общ проект и все още не се знае в какъв вид ще бъде приет окончателно законът и дали корекциите на ДПС няма да обезсмислят предложенията на социалистите.

Станишев отчете като успех изцяло новото отношение на управляващите към гражданското общество, което било съпричастно в работата на Народното събрание, именно за изработване на Изборния кодекс. Той обаче не спомена, че повечето неправителствени организации с безспорна експертиза в тази област отказаха да сътрудничат на управляващите, които компенсираха това с включване на свои привърженици и участници в контрапротестите.

Към обрисуваната в розово половин година, лидерът на левицата причисли и актуализацията на бюджета за тази година и изработване на такъв за следващата.

"Всякакви тези, които се въртяха по време на ветото, са опровергани от МВФ, който оцени това като правилна стъпка на правителството и парламента, като антициклична политика която създава условия за по-добър икономически растеж“, уточни лидерът на БСП. Допълни, че Бюджет 2014 г. е на размразяването на социалните плащания, на социалната отговорност на държавата към гражданите. "Това е бюджет на икономическия растеж и създаване на условия за сериозни инвестиции", заяви Станишев.

Както се очакваше, решението на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" да ревизира перспективата по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна", бе подминато.

Станишев определи като "пълна фантасмагория" изявлението на Бойко Борисов за предстоящ икономически и социален разпад през пролетта. "Това, което господин Борисов приказва за икономически разпад, не почива на никакви данни и тенденции в икономиката", а само на желанието на Борисов, тъй като не е на власт, да се случи катастрофа.

"ГЕРБ, Борисов и адютантът му Цветанов водят партизанска война срещу правителството и парламента. Правителството има амбицията да работи за засилен икономически растеж. Убеден съм, че догодина ще имаме възможности за много по-сериозен икономически растеж и за нови работни места”, заяви лидерът на БСП. Според председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова вече има първите добри сигнали, че икономиката тръгва нагоре.

Тя допълни, че догодина предстоят няколко основни задачи в социалната сфера - заетост, доходи, разговори и обществено съгласие за пенсионната реформа. Тя очаква нови работни места за младите хора до 24 години от европейското финансиране за борба с младежката безработица - 100 млн. евро. По думите ѝ необходимо е трайно съгласие за пенсионната реформа, така че тя да е ясна, да е категорична и хората да знаят отсега какво ги очаква в пенсионната система.

В експозето си Станишев не спомена нито дума за съдебна реформа, но на изричен въпрос по темата заяви, че ще "тя ще продължи", тъй като и там се подготвял "пакет закони". Помолен да ги назове, лидерът на БСП не обеща и предварително подготви почвата за негативен доклад на ЕК по главата "Правосъдие и вътрешен ред". "Разбирате, че мониторинговият механизъм е от 2007 г., последните шест месеца не са магическа пръчка", заяви той по отношение на доклада.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?