Станишев отказва становище по скандала с НСО

Станишев отказва становище по скандала с НСО

Премиерът Сергей Станишев няма да излиза с официално становище по разкритията на уволнения офицер от Националната служба за охрана (НСО) за това, че службата събира нерегламентирана информация за охранявани висши политици и държавници.

“Аз не смятам, че трябва да има някакво официално становище за това кой какво приказва. Ние живеем в много странна държава – всеки приказва каквото му хрумне без никакви факти и доказателства, след което това се приема, едва ли не за факт и за истина”, каза премиерът в първия си публичен коментар по скандала, избухнал миналата седмица. Преди дни президентът Георги Първанов, на чието подчинение е НСО, привика за обяснение разприказвалия се бивш служител Николай Марков. Последният обаче отказа да предостави доказателства за твърденията си пред държавния глава, негови съветници и бивши шефове на спецслужбата, тъй като те са страна в спора, към която са отправени обвиненията. Марков обеща за говори пред парламентарна комисия. 

“Ако някой твърди подобно нещо, би трябвало да предостави някакви конкретни доказателства. Иначе се получава така, както винаги се е получавало при нас – някой някого изцапва и след това няма никакви последици, най-малкото като морална отговорност”, заяви в петък Станишев пред репортери.

Той изрази надежда подготвяният нов закон за НСО да влезе за разглеждане в Министерския съвет в най-кратък срок. Проектът е готов и ще се съгласува с президентската институция, преди да отиде в Народното събрание, обясни Станишев. Според него ясно е очертано в чий ресор е службата - под ръководството на президента.

Той очаква през втората половина на следващата седмица да се проведе заседанието на политическия съвет на коалицията, на което ще бъдат обсъдени персоналните и структурните промени в правителството.

Сидеров призова за оставки

По-рано в петък лидерът на “Атака” Волен Сидеров настоя за оставки на шефове на спецслужби и импийчмънт на президента Георги Първанов, който според него ползва нерегламентирано събирана информация от НСО.

Николай Марков, който скандализира публиката с твърденията си, че службата подслушва и следи незаконно висши политици и държавници, смята, че има схема за шантаж на политици, която прокуратурата трябва да освети. Марков спомена петима политици, които, според него, са били обект на нерегламентирано събиране на информация. Сред тях е лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който обясни, че знае, че е следен и подслушван, но предимно от спецслужби на МВР по нареждане на вътрешния министър Румен Петков.

Пред Mediapool Марков заяви, че ще настоява пред парламентарната вътрешна комисия до изясняването на истината по скандала да блокира евентуални структурни промени в НСО, за каквито говори президентът Първанов, тъй като това може да доведе до унищожаване на документи, доказващи нерегламентираното събиране на информация. Може да се стигне и до уволнения на служители, които могат да бъдат потенциални свидетели.

Уволненият гард каза в петък, че не е търсен втори път от военните прокурори, които по-рано се опитаха да го призоват от адреса на родителите му.

След последните твърдения на Марков, според когото НСО е шпионирало петима политици и теч на информация от нея е довел до смяната на министър преди време, се увеличават неофициалните гласове, твърдящи, че се отправят заплахи към служителите и се прочистват документи в НСО.     

Волен Сидеров изрази изненада, че разкритията на Марков не са предизвикали реакция от страна на държавното ръководство и прокуратурата. Той призова Марков, както и шефа на НСО Димитър Димитров да бъдат извикани за обяснения в парламента, който освен това да състави специална комисия за проверка на вътрешния министър.

Лидерът на “Атака” знае кой от НСС го разработва  

Аз лично знам, че съм обект на подслушване по нареждане на Румен Петков и знам кои се занимават с мене, каза лидерът на “Атака”. По думите му това са офицерът от Национална служба “Сигурност” Бисер Борисов и Николай Златев от направлението за борба с тероризма в НСС. Хвалят се пред чужденци, че разработват ксенофобска партия, готвят се да закриват телевизия Скат, обясни Сидеров пред репортери. Той имал сведения, че всяка сутрин Мобилтел представя на бюрото на Румен Петков разпечатки от подслушвани телефонни разговори, за което министерството имало договор с мобилния оператор.

Сидеров, който възприема Петков като свой основен противник заради обвиненията и дискредитирането му за пътния инцидент на магистрала “Тракия”, припомни пред депутатите становището на Европейския съд в Страсбург отпреди десетина дни. В него се посочва, че всеки българин е потенциална жертва на неправомерно големите правомощия на министъра на вътрешните работи да разпорежда подслушвания със специални разузнавателни средства.

Във връзка с НСО Сидеров каза, че през 2005 г. поискал охрана от службата поради отправени заплахи от лице от турски произход и му били представени два гарда. След два дни лидерът на “Атака” сам се отказал от тях, понеже разбрал, че всъщност го следят.

Председателстващият заседанието на парламента Камелия Касабова каза, че предложението на Сидеров за изслушване в пленарна зала на шефа на НСО и уволнения от службата охранител ще бъде обсъдено и гласувано на председателски съвет идната седмица. Депутатите трябва да се произнесат и по внесеното от опозицията преокторешение за създаване на временна анкетна комисия за проучване на сигналите за нерегламентирана дейност на НСО. Управляващите нямат желание за създаване на такава комисия и най-вероятно всичко ще приключи с изслушването на Марков и началника на НСО в комисията по вътрешна сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от България