В навечерието на висшия партиен форум

Станишев отправи безпрецедентно обръщение за успокояване на делегатите

За първи път БСП слага кабинки за гласуване, за да гарантира тайния вот на конгреса

Сергей Станишв. Сн. БГНЕС

В безпрецедентно изявление пред медиите в сряда лидерът на БСП Сергей Станишев се обърна към делегатите на предстоящия партиен конгрес, призовавайки ги да избират отговорно. Призивът той отправи в момент, когато Народното събрание обсъждаше създаването на новата комисия на Яне Янев, която трябва да разглежда помилванията, даването на гражданство и опростяването на дългове от президента Първанов и вицепрезидента Марин, този път през призмата на изпълнителната власт, за да не е в противоречие с конституцията на страната.

Обръщението бе направено и ден след като Станишев отказа среща с бившия президент и негов основен конкурент за председателския пост на "Позитано" 20 Георги Първанов.

Лидерът на социалистите призова делегатите на конгреса за "отговорни решения, задълбочен дебат и запазване на добрия тон и спокойствието, които с малки изключения са характерни за БСП”.

Не стана публично известно защо Станишев прави подобно обръщение и кое налага то да се случи буквално в навечерието на партийния конгрес. Не е тайна обаче, че в местни партийни структури има напрежение между привържениците на Станишев и Първанов, а самият той не спря в последните два месеца да обикаля страната и да нагнетява страстите.

От пресцентъра на левицата обясниха, че било нужно време словото на лидера да достигне до делегатите и те да го разберат.

По неофициална информация от партията обаче подобно обръщение се наложило заради безпрецедентно тежкия натиск, който се упражнява върху делегатите от страна на Георги Първанов.

"За първи път председателят се обръща към делегатите, защото смятаме, че се налага да ги успокои”, разказаха от партията.

Въпреки призивите и на Станишев, и на Първанов, че в партията не трябва да се стига до етапа "да се преброим” и двата лагера правят своите предварителни сметки за подкрепа.

Хората на Първанов твърдят, че подкрепата за него е около 60%, а привържениците на Станишев твърдят, че настоящият председател се радва на същия процент симпатии.

От крилото, близко до Станишев, даже са изчислили, че от 820 делегати 200 могат да бъдат повлияни в деня на избора, а останалите са твърди ядра, като "подкрепата за Сергей е 60:40”.

За да се осигури достатъчно тайно гласуване, от "Позитано" са купили 80 кабинки за упражняване на вота. По две от тях ще бъдат разположени в 40 секции в НДК в изборната за БСП нощ.

"Правим това, за да могат делегатите да се чувстват спокойни, че никой не ги шпионира и изборът им наистина ще е таен както е гарантирано от устава на партията. При тази обстановка от жизнена важност е делегатите да могат да избират спокойно", казаха от ръководството на партията, цитирайки послушно лидера си.

Споделяне

Още по темата

Още от България