Станишев отрече “активно мероприятие” срещу Първанов

Станишев отрече “активно мероприятие” срещу Първанов

“Ако някой се опитва да създава напрежение между президентската институция и правителството, или президента и БСП, това е безсмислен опит. Това са импровизации и провокации”, заяви премиерът Сергей Станишев в петък по повод твърденията за предстоящо създаване на президентска партия.

По-рано същия ден съветникът на държавния глава по икономическите въпроси проф. Димитър Иванов алармира, че президентът Георги Първанов е жертва на “активно мероприятие” от “кръгове” в БСП. Иванов живее и работи в Лондон, но в момента е в България и е взел участие в широко коментираната от медиите “завера” на Първанов с политотолози и съветници на Пампорово, където бистрили идеята за създаването на президентска партия.

В петък Димитър Иванов заяви пред бТВ, че по време на двудневната дискусия, която била протоколирана, нито веднъж не са споменати думите “партия”, “коалиция”, “съюз”. На срещата специално е бил поканен  представител на Изпълнителното бюро на БСП, а за мероприятието е знаел и вътрешният министър Румен Петков, стана ясно от обясненията на Иванов.

Целта на това заседание, определено от Иванов като "мозъчна атака", била да се определи с какви основни инициативи и акценти в политиката си президентът Първанов “да остане в историята”. Обсъждана била по-специално една отдавнашна инициатива на Първанов за създаване на “национална мащабна икономическа стратегия”. По думите на Иванов стратегията е почти готова и до края на месеца президентът ще проведе няколко събирания за обсъждане на годишния доклад на институцията, който тази година е посветен на стратегията по социалната политика. Заявката за такава стратегия, изготвена с широко експертно участие, Първанов обяви и пред парламента при встъпването си във втори мандат на 22 януари.

“Сянка върху инициативата на президента”

По същото време, докато Първанов бистри със съветници в Пампорово готвената стратегия, премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев обяви след заседание на Изпълнителното бюро във вторник, че БСП актуализира социално-икономическата си управленска програма. Окончателните параметри на новата програма ще бъдат приети в събота, на заседание на Висшия съвет на БСП.

Затова според проф. Димитър Иванов има “активно мероприятие”, което “цели да сложи сянка върху инициативите на президента”.

Иванов смята, че този заговор на “кръгове от БСП” по някакъв начин е насочен и срещу него, тъй като от ноември м.г. той е в “уникалната функция” на “граждански премиер”, за какъвто го избра сформираният тогава “Граждански съюз за нова България” (ГСНБ).

Схванали заговора за “вбиване на клин”, президентът и съветникът му разговаряли снощи и решили Иванов да се оттегли от функциите си на официален съветник, а занапред да помага с каквото може, когато бъде поканен.

“Ние считаме, че президентската институция не бива да бъде дестабилизирана, защото това активно мероприятие то... колкото и да е евтино, то по много опасен начин се опитва да дестабилизира президентската институция”, обясни Иванов.

Ако Радоев прави партията на Първанов, ще се провали

Лидерът на ПД Николай Камов "Социалдемократи" коментира в петък пред БНР, че доколкото е информиран, “президентът няма намерение да прави партия сега, а друг е въпросът дали такова желание ще възникне след изтичане на неговия мандат”.

още 

Запитан кой в БСП стои зад “активното мероприятие”, той отговори: “Тези кръгове очевидно са на високо ниво, щом имат тези ресурси”. Според него мероприятието не е тръгнало от МВР, а от “Позитано” и “цели да вбие клин между моята роля в развитието на ГСНБ и президентската институция”.

Премиерът Станишев най-вероятно е наясно с това мероприятие, каза Иванов.

Като заяви, че не знае дали Станишев има полза от дестабилизиране на президента, Иванов разкритикува реакцията му по повод на националния синдикален протест в четвъртък.

“Не може, когато си ръководител на едно правителство, което не е дошло в резултат на избори, а е в резултат на следизборни задкулисни манипулации, едно правителство, което е изолирано от гражданите, ти да заплашваш профсъюзните лидери и да си против социалния диалог”, каза Иванов, който бе спряган за премиер или вицепремиер на коалиционния кабинет през лятото на 2005 г.

Според него в БСП изпитват “някакво недоверие в собствените си сили, има недоверие в управленския капацитет на "Позитано" и се чувстват застрашени”. В същото време президентската двойка Първанов - Марин си изпълняват своите президентски функции, допълни Иванов.

Неговото лично наблюдение е, че “вътрешната демократичност и вътрешният дебат в средите на БСП...са доста замрели”.

Станишев: Не нужно да коментирам всяка глупост

По-късно в петък Станишев категорично отрече да е инициатор на разпространената по медиите информация за създаването на президентска партия. “Не смятам, че е необходимо да коментирам всяка глупост и всичко, което хрумне на някого”, заяви той.

Изявленията на Димитър Иванов той коментира с думите: “Човекът, стоящ зад това, е полусъветник, полулидер на политико-гражданска организация, полуминистър-председател в сянка – нека си избере една роля, а аз с президента нямам проблем да проведем разговор и не се нуждаем от посредничеството на Димитър Иванов”.

Инсинуацията идва от кръгове около Първанов

Инсинуацията за президентска партия излиза от кръга съветници около Първанов, но няма почерка да е организирана акция, а по-скоро е опипване на почвата. Това коментира в петък пред Mediapool Илия Божинов, който е член на ВС на БСП и член на президентския съвет по информационни технологии.

Той обясни, че между Първанов и ръководството на БСП има разминаване и трайно напрежение по отношение на провежданата от левицата политика. Първанов смята, че тя не е достатъчно социална и това неведнъж го е казвал по време на първия си мандат, каза Божинов. Все пак Първанов няма намерение да прави нови “Боянски ливади”, но няма и намерение да се идентифицира с политика, която избирателите не одобряват, допълни той.

Божинов не мисли, че в дългосрочните планове на Първанов влиза създаването на нова партия, защото “това не е нито в стила му, нито в досегашната му тактика”.

Той обясни още, че пленумът на БСП за социалната политика е отдавна планиран и не може да се твърди, че е контраакция на президентската инициатива.

Според Божинов, който е опонент на управленската политика на БСП като член на т.нар. “ляво крило” в партията, не може да се афишира, че в събота БСП ще обяви завой наляво в социалната сфера, защото трябва да се признае, че досега е била провеждана дясна политика. Едновременно с това не може да се обявява колко много от предизборните обещания сме изпълнили, когато тези обещания бяха достатъчно социални, каза Божинов по повод твърденията на премиера, че актуализацията на програмата се налага заради изпълнението и дори преизпълнението на голяма част от обещанията.

Нито в образованието, нито в здравеопазването, нито в сферата на трудовата политика е направено нещо, откакто правителството на Станишев е на власт, каза Божинов.

Според него не е нужно БСП да иска одобрението на НДСВ и ДПС за новата си програма, “защото днес можем да сме с тези партньори, но утре програмата си можем да изпълняваме с други партньори, например ГЕРБ”.

Споделяне

Още по темата

Още от България