Станишев: Пеевски има квалификация за евродепутат, Дивизиева е ”голям комплимент”

Лидерът на БСП не очаква предсрочни избори или промени в кабинета

Сергей Станишев, сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че Делян Пеевски има нужната квалификация, за да бъде евродепутат, а ”присъствието на Мария Дивизиева като началник на премиерския кабинет е голям комплимент за правителството на Пламен Орешарски”.

Той каза още, че не очаква скоро промени в правителството на Орешарски и защити здравния министър Таня Андреева.  Според него евроизборите няма да доведат и до предсрочни парламентарни избори.

”Доган не управлява държавата”

”Бих искал да има много повече хора в българската държавна администрация като нея (бел. ред. Дивизиева), защото тогава нашата държавна администрация щеше да е много по-близо до това, което хората очакват”, каза Станишев пред бТВ.

Името на Дивизиева е замесено в аферата "ОПАК". Делото вече доведе до обвинения за двама високопоставени съдии – Веселин Пенгезов (шеф на Софийския апелативен съд) и полковник Петър Петков (шеф на Военно-апелативния съд), но същото е на път да се случи и с Дивизиева.

Станишев не пропусна да припомни, че ”Цветан Цветанов има три обвинения по тежки престъпления и раздава акъл на цяла България”, като призова медиите да мерят с еднакъв аршин случаите.

По отношение на кандидатура на Делян Пеевски за евродепутат, лидерът на БСП посочи, че електоратът на ДПС ще реши дали е достоен за мястото.

Станишев посочи, че Пеевски притежава нужната квалификация, за да бъде евродепутат и запита дали е било така със Слави Бинев или Меглена Кунева.

”Само някой, който не разбира нищо от управлението на държавата, може да каже, че Доган управлява България”, каза Станишев.

Станишев не очаква промени в кабинета

Председателят на БСП опроверга слуховете за предстоящи промени в кабинета. По думите му спряганата за отстраняване д-р Таня Андреева е ”компетентен министър, много сърцат човек, много я боли за здравеопазването” и след изборите тя ще трябва да представи цялостен проект за реформа в сектора.

Станишев каза, че очаква ”повече политичност” от министрите в кабинета "Орешарски”, които били ”добри експерти”. Той предпочете да не коментира как се справя финансовият му министър в ролята на премиер извън това, че ”постига резултати с много по-разнебитена държава”.

Лидерът на левицата коментира, че най-тежкият момент от мандата на правителството за него лично е била обсадата на парламента с емблематичния бял автобус.

”Изпитвах реален страх дали тези хора – имаше министри, синдикалисти и депутати, няма да бъдат пребити”, сподели Станишев. Той беше категоричен, че никога не е мислил за подаване на оставка.

Лидерът на БСП заяви, че сегашното управление може да не е базирано на коалиционно споразумение, но има твърда основа – програмата на правителството (в която влизали повечето предизборни обещания на КБ). Според Станишев левицата и ”Атака” имат фундаментални идейни различия, но депутатите от партията на Волен Сидеров участват в работата на парламента, което им е работа.

Няма да има и предсрочни избори

Сергей Станишев заяви, че Коалиция за България ще се бори за това да стане първа политическа сила на изборите за евродепутати. Той изрази увереност, че вотът няма да доведе до следващ – предсрочен, за български парламент.

По думите му ГЕРБ са показали в кампанията си само, че ”пак ще построим магистрала и пак ще затегнем коланите”. Според Станишев левицата желае радикална промяна в ЕС, защото  ”за десните е важна само макрокартинката и да се харесат на партньорите си в Европа”.

Той отново подчерта, че за първи път председателят на ЕК се избира пряко, а не след сделка между премиерите. Заради това и вече не може да се твърди, че България е в периферията на ЕК, смята Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014