Станишев пита Борисов забрави ли за членството си в БСП

В нарочна декларация лидерът на БСП Сергей Станишев, който в момента е единственият представител на ръководството на БСП след преизбирането в неделя, възрази срещу "поредицата заплахи и обиди“, направени от министър-председателя Бойко Борисов.

На връх конгресния ден Борисов нарече БСП и нейни представители "шайка разбойници“, "нещастници“, "нагли“.

Тези "груби квалификации обиждат близо 750-те хиляди български граждани, които на 5 юли подкрепиха листите на Коалиция за България, се казва в протестната декларация на БСП, разпространена в понеделник.

"Най-тревожното е, че министър-председател на една европейска демократична държава открито заявява: "Тази партия ни дърпа назад и ще дърпа държавата докато я има. И е грешка, че една компартия, която е правила терористични актове, която е убивала хора, която си признава, че цялата тази история е нейна, не е забранена”, посочва Станишев.

Като припомнят, че БСП е член на Социалистическия интернационал и Партията на европейските социалисти, на "Позитано“ виждат в думите на Борисов "директна заплаха“.

"Искаме да припомним на лидера на ГЕРБ, че в продължителната си история БСП е преживяла всичко. Забранявана е през 1924 г. по силата на репресивния Закон за защита на държавата, в резултат на което без съд и присъда са избити хиляди хора от левицата“, се казва още в декларацията.

"Няма да коментираме личната амнезия на г-н Борисов, който до началото на 90-те години е бил член на същата тази партия. Съжаляваме, че конгресът на БСП е "развалил настроението” на началника на управляващите. Очевидно повод за това е анализът, който бе направен по повод очертаващият се десен, авторитарен и популистки характер на управлението“, контраатакува Станишев.

Според БСП все по-видим става "стремежът всяка критика да бъде заглушена, а цялото политическо пространство подчинено, за комфорт на ГЕРБ и неговото правителство“.

БСП декларира, че и занапред ще бъде активна и социално-ангажирана лява опозиция, която ще отстоява социалните права на хората, нивото на доходите, принципите на демократична правова държава.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?