Станишев пита Борисов забрави ли за членството си в БСП

В нарочна декларация лидерът на БСП Сергей Станишев, който в момента е единственият представител на ръководството на БСП след преизбирането в неделя, възрази срещу "поредицата заплахи и обиди“, направени от министър-председателя Бойко Борисов.

На връх конгресния ден Борисов нарече БСП и нейни представители "шайка разбойници“, "нещастници“, "нагли“.

Тези "груби квалификации обиждат близо 750-те хиляди български граждани, които на 5 юли подкрепиха листите на Коалиция за България, се казва в протестната декларация на БСП, разпространена в понеделник.

"Най-тревожното е, че министър-председател на една европейска демократична държава открито заявява: "Тази партия ни дърпа назад и ще дърпа държавата докато я има. И е грешка, че една компартия, която е правила терористични актове, която е убивала хора, която си признава, че цялата тази история е нейна, не е забранена”, посочва Станишев.

Като припомнят, че БСП е член на Социалистическия интернационал и Партията на европейските социалисти, на "Позитано“ виждат в думите на Борисов "директна заплаха“.

"Искаме да припомним на лидера на ГЕРБ, че в продължителната си история БСП е преживяла всичко. Забранявана е през 1924 г. по силата на репресивния Закон за защита на държавата, в резултат на което без съд и присъда са избити хиляди хора от левицата“, се казва още в декларацията.

"Няма да коментираме личната амнезия на г-н Борисов, който до началото на 90-те години е бил член на същата тази партия. Съжаляваме, че конгресът на БСП е "развалил настроението” на началника на управляващите. Очевидно повод за това е анализът, който бе направен по повод очертаващият се десен, авторитарен и популистки характер на управлението“, контраатакува Станишев.

Според БСП все по-видим става "стремежът всяка критика да бъде заглушена, а цялото политическо пространство подчинено, за комфорт на ГЕРБ и неговото правителство“.

БСП декларира, че и занапред ще бъде активна и социално-ангажирана лява опозиция, която ще отстоява социалните права на хората, нивото на доходите, принципите на демократична правова държава.

Споделяне

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?