Станишев: Победата на Първанов е важна за утвърждаване на кабинета

Социалистите си поставят за задача Георги Първанов да спечели на първи тур предстоящите президентски избори.

Това обяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев в петък на  разширено заседание на Висшия партиен съвет в Габрово. Той изтъкна, че преизбирането на Първанов е много важно за утвърждаването на правителството.

“За нас няма значение начина, по който ще се кандидатира Първанов, а е важно това да се кандидатира и формулата да позволява на симпатизантите на левицата да го идентифицират като свой, но и да говори на хора, които го харесват без да се отъждествяват със социалистическата партия”, каза Станишев и определи Първанов като “обединител на нацията”.

Първанов, който през 2001 г. беше кандидат на БСП, сега ще бъде издигнат от непартиен инициативен комитет начело с министъра на културата Стефан Данаилов. Това стана ясно от думите на Александър Томов, лидер на партия "Българска социалдемокрация", която също в петък обяви подкрепа на Първанов.

Преди ден по предложение на БСП парламентът насрочи изборите за най-ранната възможна дата – 22 октомври.

“Активен”, “мобилен”, с “ярко национално чувство”

В изказването си, което продължи повече от час, премиерът посвети близо една трета от времето на това, защо според самия него трябва да бъде подкрепен Първанов. По думите му преизбирането му ще е знак за стабилност и предсказуемост на българския политически живот. Станишев припомни събитията в някои близки държави, където с месеци не могат да си изберат правителство.

Първанов доказа, че може да е активен и пример за това са действията му във връзка с обгазяванията в Стара Загора и ангажимента му за решаване на кризата с боклука на София. Той умее адекватно и бързо да реагира на кризисни ситуации като тази медиците в Либия и природните бедствия през тази и миналата година, допълни Станишев.

По думите му Георги Първанов е най-мобилният политик в България, защото пътува из страната и се среща с хората.

Георги Първанов не води двусмислени битки с миналото, а говори единствено за бъдещето. Освен това има ярко национално чувство и самочувствие и действа за опазване на историческото наследство, каза Станишев пред съпартийците си.

Според него предстоящата изборна кампания крие рискове, първият от които е възможната нагласа да се гласува “против” статуквото и “за” промяна. ”Винаги има такива хора, които гласуват против”, изтъкна лидерът на БСП. Очакваната груба и яростна кампания от страна на десницата и ниската избирателна активност са останалите два риска за кампанията, каза Станишев.

“Кампания на силните и победителите”

“Ние ще водим кампания на силните и на победителите с добро настроение и за успешен финал”, изтъкна той.

Станишев постави пред партията си три основни задачи, като първата е максимално бързо мобилизиране на структурите. Всеки един социалист трябва да е застъпник на Първанов, каза лидерът на партията.

Втората задача е осигуряване на законни, демократични и прозрачни избори и левицата да има наблюдатели и представители във всички избирателни комисии. Според Станишев загубилите могат да направят всичко, за да дискредитират изборите, затова БСП трябва да осигури прозрачност и законност на процеса.

По спирките, магазините, стадионите и в глобалната мрежа

Станишев избори четири основни правила за провеждане на добра кампания - времето, организацията, интересните идеи и парите. Той обеща левицата да заложи на първите три.

На социалистите бе поръчано да търсят прекия път към своите съграждани на спирките, в магазините, стадионите, в Интернет и през медиите и всеки един от представителите на БСП да говори за достойнствата на президента без да се водят компроматни битки.

Предстои ни огромна по обем работа, която изисква сплотеност, за да можем да преживеем успеха, който преживяхме през 2001 г., каза още Станишев, припомняйки изборната победа на тогавашния председател на БСП Георги Първанов.

“Правителство на популизма”, ако има предсрочни избори

В изказването си той припомни, че в скоро време предстои отбелязването на една година от формирането на правителството и обвиненията, че  това е било правителство на сделките и на подялба на икономически пространства.

В защита на тройната коалиция премиерът изтъкна, че никой не е показал каква е алтернативата за предсрочни избори, а тя би била създаване на правителство на популизма.

Станишев призна, че в коалицията има разногласия и търкания, тъй като в него са влезли лидиращи и знакови фигури на БСП.

Екипността и комуникацията – недостатъци на кабинета

Необходимо е задълбочаване на екипността, БСП се ангажира за преодоляване на фрагмерността, каза още Станишев. Като друг недостатък на кабинета той посочи недостатъчно добрата комуникация между министерствата и недостатъчно единното говорене.

Правителството обаче има всички шансове за пълен мандат, каквито имаше и преди една година, смята още министър-председателят. По думите му е естествено в момента да се налагат компромиси, но те в никой случай не трябва да засягат принципите на партията.

По – лесно е да се говори за ангажиментите, когато си в опозиция, но истинското изпитание е, когато си във властта и хората трябва да чувстват плодовете от нашето управление. Естествен е поривът на всеки социалист по-скоро да се повишат доходите, но трябва да имаме отговорност пред икономическото развитие и да отстоим баланса, каза Станишев.

Той изрази задоволство от факта, че една година след началото на управлението БСП запазва позицията си и все още е първа политическа сила, която освен това отстоява своя облик и идентичност на европейска социалистическа партия.

Премиерът припомни, че след съобщаването на изборните резултати партията е устояла на изкушението да заяви, че би се коалирала с “Атака” - с една ултранационалистка и ксенофобска партия. Идеологията на “Атака” обаче е неприемлива за БСП и това поведение даде дългосрочна перспектива на левицата, заяви още Сергей Станишев.

Ден преди социалистите да се качат на Бузлуджа министър-председателят обеща, че левицата може и да закъснее с изпълнението на някои от ангажиментите с месец или с година, но ще направи всичко възможно за тяхното изпълнение, за да може на следващите избори да се яви като партия, която не си хвърля обещанията на вятъра.

Повечето от участниците в заседанието също ще бъдат на връх Бузлуджа, където в събота ще има национален митинг по повод 115-годишнината на партията и 150 години от рождението на Димитър Благоев.

Още от България

Как ще приключи скандалът около апартаментите на политици на преференциални цени?