Станишев под кръстосан огън от ГЕРБ и ДПС заради сравнението между Крим и Кърджали

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев се оказа под кръстосан огън от опозицията ГЕРБ и коалиционния си партньор ДПС заради хипотетично сравнение между ситуацията в Крим и Кърджали по повод проведения в автономната украинска област референдум за присъединяване към Русия

Без да назове името на Станишев, председателят на ДПС Лютви Местан предупреди лидерите на политическите сили и президента Росен Плевнелиев, който изказва сходна теза, да не разгръщат необосновани хипотези.

ГЕРБ пък предприеха координирана атака срещу Станишев, заплашвайки да сезират ДАНС.

Скандалът допълнително нагнети напрежението около неуспеха на парламентарните партии да се обединят в обща позиция за Украйна и да излязат с декларация.

Именно в опит да изясни на червените избиратели, симпатизиращи на Русия, защо БСП споделя проевропейското виждане за референдума в Крим, Станишев заявява пред в. "Труд": "Когато говорим за нашите избиратели и тяхната позиция, да си представим една хипотетична картина – етническите турци в България не се представляват от националноотговорна партия като ДПС, а изведнъж се появи политически субект, който се ръководи извън България от друг център и се прави референдум на подобна тема в Кърджалийска област. Ние мислим ли за тези последици?! Затова смятам, че в нашата позиция за ситуацията в Украйна се опитваме да погледнем на проблема в дълбочина".

Местан атакува Станишев и Плевнелиев за "внушенията" им

Подобни въпроси, макар и под формата на отрицание, волно или неволно биха събудили абсолютно необосновани асоциации, реагира Лютви Местан и добави: "В България няма български гражданин, който да не е приел безусловно териториалната цялост до усещане за свещеност на държавните граници и суверенитета на Република България."

"От името на ДПС смятам за дълбоко неприемливо разгръщането от страна на отговорни политически фактори – от политически лидери до президент, на хипотези от рода на "А ако утре някой поиска референдум за Кърджали", продължи лидерът на ДПС, който очевидно е толкова раздразнен от "хипотезата" на Станишев, че пропуска позитивното квалифициране на партията му като "националноотговорна".

Местан цитира и изказването на държавния глава Росен Плевнелиев, който пред българи в Лондон коментира ситуацията в Крим с думите: "Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса? Докъде ще го докараме, ако не спазваме елементарните международни норми?"

В България няма никакви предпоставки за каквито и да е референдуми от рода на Крим, подчерта Местан и добави, че в страната нямало дори "наченки на такива настроения". Той призова лидерите на политическите сили, в това число и президента, "да не разгръщат необосновано, да не кажа безотговорно хипотези какво би станало в България".

ГЕРБ пита ДАНС има ли "реална заплаха за област Кърджали"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите му Вежди Рашидов и Цвета Караянчева обявиха, че БСП за пореден път се заиграват със страховете на българите и че ще сезират ДАНС, която да провери дали има данни за заплаха на националната ни сигурност.

"Агентите (от ДАНС – бел.ред.) трябва да проверят дали има реална заплаха за област Кърджали, има ли интереси на чужди сили към този регион и на какво основание Станишев говори по този начин", заяви разпалено в парламента депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, според която Станишев очевидно знаел за възможна заплаха от отцепване на Кърджалийската област от територията на България.

Тя поясни, че "ДАНС ще трябва да даде информация дали има сигнали, защото това, което говори Сергей Станишев, е изключително притеснително". От интервюто му оставала с впечатление, че той демонстрирал, че "знае неща, които ние не знаем".

Като депутат, излъчен от Кърджали, Караянчева поиска Станишев да се извини на съгражданите ѝ и да уточни дали с това си изявление той признава, че ДПС са етническа партия.

Изказването ѝ в Народното събрание бе придружено от поредна изява на лидера на ГЕРБ в профила му във Фейсбук.

Борисов: Станишев ни каза каква е разликата между Кърджали и другите градове

"Свикнал съм да слушам и да чета в последните 10 години много лъжи на Станишев, много неверни неща и отдавна съм спрял да обръщам внимание на неговите изявления, но казаното от него вчера, ме кара да бъда по-внимателен в прочита. Какво иска да ни каже той? Първо, каква е разликата между Кърджали и другите български градове? Второ, кой външен субект би могъл да дойде и да ни го вземе? Трето, кой си позволява да дели българските граждани в Кърджали по етнически принцип? Четвърто, какво означава, че ДПС била националноотговорна партия в Кърджали и затова то било още българско? Това индиректно признание на Станишев ли е, че е в коалиция с етническа партия? ДПС етническа партия ли е тогава? Преди 20 дни бях в Кърджали и се срещнах със стотици български мюсюлмани и християни, които вярват в ГЕРБ. Аз им казах, че те са пример за толерантност между етносите и за подражание. За пореден път лидерът на партията, направила Възродителния процес, си играе с най-големите страхове на българите. Надявам се, че в опорните точки, които ще му бъдат спуснати, ще намери начин да се откаже и от тези свои думи", написа Борисов.

Вежди Рашидов: Кърджали никога не е било подарявано на три водки, както Крим

Последва коментар на депутата от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов пред агенция Фокус. "Тук никога не е било подарявано Кърджали, както Хрушчов, на три водки, подари Крим на Украйна, при една сделка, едно пиянско поведение. Сега те се позовават на това, че Крим е даден на Украйна при някакво напиване на Хрушчов. Кърджали не е давано на никой и от никого не е взимано, защото е свещена българска земя – всички граждани, които обитават Кърджали, са достойни български граждани", прави патриотичен анализ Рашидов.

Той също не пропуска да напомни т.нар. Възродителния процес, критикувайки Станишев за разиграната по време на общия митинг на БСП и ДПС през декември м.г. сценка с извинението му към коалиционния партньор и последвалата целувка от председателя на движението Лютви Местан.

"Най–малкото, от устата на Сергей Станишев, който започна много късно да прави едни извинения и целувки с тази етническа партньорска партия, без да е упълномощен от българския народ. Защото българският народ не носи вината на няколко комунисти от Политбюро и ченгета от Държавна сигурност, които превърнаха в дела решенията на Политбюро. Да се целуват ченгетата от турската партия ДПС, с техните възродители, извинявайте, това е върхът на сладоледа. Българският народ не е виновен за Възродителния процес. Играят си със съдбите на българските граждани от турския етнос. Вече минаха 25 години, хората, които са правили Възродителния процес, не бива повече да говорят за него, те омръзнаха на всички, трябва да оставят българските граждани, от който ще да е етнос – няма значение кой", продължава да се възмущава Рашидов.

По думите му "не е почтено един човек да се нарича политик и да си играе толкова елементарно с думи – българската държава е неприкосновена, тя е била винаги цяла, и такава ще си остане, защото българските турци са едни от много качествените български граждани", заключава Вежди Рашидов.

В тази ситуация лидерът на "Атака" Волен Сидеров и останалите националистически водачи вероятно са обзети "справедлив" гняв, че те първи не са се сетили да "алармират" за "заплахата".

Споделяне

Още по темата

Още от България