Станишев под обстрел за връщането на "Новера"

Светкавичната акция на правителството по връщане на фирма "Новера" в почистването на София предизвика бурен отпор на общински съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ, които в съботната нощ устроиха "засада" на премиера Сергей Станишев пред църквата "Св. Георги". Станишев отиде там след 22 часа, за да провери как създаденият от него Национален кризисен щаб (НКЩ) се справя с почистването на града, в което приоритет бе даден на пространствата около храмовете.

Премиерът обясни повторното включване на "Новера” с недостига на ресурс у другите фирми. Той определи заканата на кмета Бойко Борисов да обжалва по съдебен път решението на кабинета за обявяването на криза в столицата като политически мотивирана.

Кметът смята да атакува пред съда намесата на държавата в самоуправлението на София, поемайки контрола върху почистването, тъй като, по думите му, в момента реално криза с боклука няма.

Той оправда първоначалната си подкрепа за създадения от кабинета Кризисен щаб с това, че бил подведен от областния управител Тодор Модев, който казал, че правителството няма да се намесва в делата на общината.

Модев пред всички общински съветници "излъга, че няма да връщат "Новера", че ще чистят нерегламентираните сметища и че ще съгласуват с нас нашите графици за почистване, миене на София. Въобще, беше най-добронамерен, затова реагирахме така. Снощи стана ясно за всички, че кризата е инспирирана от неговата партия и от самия премиер. Той е главният организатор и вдъхновител на всичко това", каза Борисов в неделя пред БНР.

След него е ясно още, че сега правителството трябвало с нещо да се "издължи" на "Новера", за която Борисов подозира, че все още се държи от уж прогонения преди две години Румен Гайтански – Вълка.

Собствеността на фирмата, както и неуредиците, свързани с боклучената криза миналия месец, се проверяват от прокуратурата.

"С този кризисен щаб Станишев ме прави служебен кмет. За всички вече е ясно, а и през прозореца гледам камионите на Вълка, които мият, така че Станишев, Вълка и Доган са абсолютно едно и също нещо. Ние изгонихме мафията от София - Станишев я връща", заяви преди ден Борисов.

Кризисният щаб избрал пет фирми без конкурс

Зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев, който е говорител на Кризисния щаб каза, че не се притеснява за законността на предприетите от кабинета действия. Той поясни, че към щаба има юристи.

По думите му, "ако някой иска София да бъде мръсна и да стои такава , то нека обжалва решението".

Независимо, че Столична община има договори с осем фирми за сметосъбирането и сметоизвозването, в събота шефът на Кризисния щаб Тодор Модев сключи договори с пет други фирми, включително бившия концесионер "Новера", чийто договор с общината бе прекратен след серия скандали.

Чавдар Георгиев каза, че щабът е избрал петте фирми извън Закона за обществените поръчки, тъй като при обявена криза председателят на щаба има право на това.

По справката, която имаме от дирекция "Пътна полиция", това е фирма, която разполага със значителен брой с транспортни и други налични средства, поясни той.

Георгиев допълни, че мерките, които взима щаба са временни, включително и наемането на фирми.

Среднощен екшън пред "Св. Георги"

Общински съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ междувременно излязоха с декларация, че няма да допуснат "връщането на фирми, рекетирали града и източвали финансовите ресурси на София" и "няма да позволим нито един лев от общинския бюджет да отиде за захранването на фирмите на БСП и ДПС".

Късно в събота около 30-тина съветници от трите партии посрещнаха Станишев пред църквата "Св. Георги” с виковете "Мафия!”, "Циркаджия” и "Оставка".

"Такава палячовщина, глупост и демонстрация на сила в един такъв изключително труден момент за целия свят е просто нелеп. Това ще ви изиграе изключително лоша шега”, казаха те на Станишев.

"Вие в момента си подливате вода жестоко. Ако правителството имаше пари, защо не ги даде на общината, за да поеме тя функциите си? А защо не платиха за балите – 30 милиона отидоха за балите. Комунизмът се завръща в последните Ви минути по такъв нелеп начин, че ме е срам. По-нагло управление от това не е имало”, казаха още събралите съветници на премиера.

"Мен не ме интересува нито Вълка, нито зайци, нито тикви, нито репи, нито други. Важното е да се почисти добре столицата”, отвърна Станишев, според когото "всички виждат, че в София има проблем с почистването".

"Всички тези подвиквалия за "Новера” – извинявайте, но не аз съм сключвал договор с фирмата”, каза министър-председателят. Той уточни, че е свикнал с много неща, ще изтърпи и това.

Недоумявам защо е тази истерия, защото проблемите на столицата нямат политически цвят”, каза Станишев, който междувременно бе приканен от събралите се съветници и граждани: "Скоро не сте карали трамвай, г-н министър-председател. Ръчката наляво-надясно”.

МФ ще каже как да се плати на мобилизираните фирми

Почистването и измиването на пространствата около големите столични храмове и миенето на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" започна към 22 ч. в събота, съобщиха от НКЩ. Мобилизирани са 400 машини и над 1000 души.

За целта щабът е мобилизирал пет фирми - "Искър 2000", "Содос", "Строителство и възстановяване", "Транспортно строителство и възстановяване" и " Новера". 

През цялата нощ срещу Цветница боклукчийски камиони обикаляха града и събираха смет с непознато до момента усърдие. Не се забелязва включване на армията в акцията по почистването, каквито анонси даде по-рано Тодор Модев.

Станишев каза пред репортери, че НКЩ е поканил фирмите, с които общината има сключени договори,  но те не са се появили. Той увери, че техните договори действат и те трябва да продължат да си вършат работата, за която общината им плаща. Според него обаче техните сили са недостатъчни и за това са потърсени допълнителни ресурси.

Министерство на финансите трябва да представи на кризисния щаб до няколко дни механизъм за обезщетения на мобилизираните фирми, каза Станишев в отговор на репортерски въпрос за средствата, които ще са нужни за операцията.

Запитан защо кризата бе обявена сега, а не преди месец, когато градът наистина бе затънал в мръсотия, след като "Новера" спря да чисти заради конфликти с общината, Станишев каза, че през последните седмици не вижда радикално подобряване на положението, а температурите се повишават и има реален риск за здравето на столичани.

Имам много тревожни данни за състоянието на Суходол, там се изчерпват възможностите за складиране, трябва много внимателен анализ на ситуацията и щабът има задача да предложи по - трайни решения, каза премиерът и допълни, че кризата с боклука се "възпроизвежда през последните години постоянно с редица пикове".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?