Станишев похвали ДПС

Лидерът на БСП Сергей Станишев използва дебатите по вота на недоверие, за да направи реверанс към ДПС - евентуалният му партньор при следващото управление. След гласуването Станишев отбеляза, че ДПС е единственото изключение в мнозинството - по време на дебатите само хората на Доган признали, че има проблеми в управлението, най-вече в образованието и здравеопазването.

В парламента, благодарение на вота на социалистите, си проличала новата конфигурация, изтъкна Станишев ползата от обречения вот.

Мнозинството вече се състои от НДСВ, ДПС и още две нови парламентарни групи - Новото време и СДС, което излезе от залата и не гласува "против". Опозицията в това Народно събрание, според Станишев, са Коалиция за България, ОДС и Народен съюз, които проявили "принципна позиция на опозиция при гласуването".

Той определи като абсурдно поведението на СДС, защото уж искат предсрочни избори, а подкрепят статуквото.

Новото време проявявало действащ политически маркетинг и търгашеско отношение, заяви лидерът на БСП.

Според него, благодарение на вота, правителството видяло състоянието на проблемите на обществото и се е принудило да поеме редица ангажименти и да коригира политиката си. Сред поуките, които НДСВ си взело от вота, Станишев посочи разсрочването на здравните осигуровки, семейните надбавки и фактът, че вчера в речта си Симеон е обещал да увеличи до 20% доходите на най-бедните в България, а Велчев е поел ангажимент поетапно да се въведе семейното подоходно облагане.

Накрая Станишев заключи, че единствената реална алтернатива на управлението на НДСВ е БСП.

Лидерът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев заяви, че мнозинството, което според него е 147 (гласували против предложението на БСП плюс тези, които отсъстваха или се въздържаха) - очевидно е, че не се споделят мотивите на вота на БСП. Надявам се да сработим точните механизми за корекции в социалната политика, които бяха предложени вчера на дебата. В този променен парламент днешният вот доказа, че се е повишила гаранцията 39-ото Народно събрание да приключи успешно своя мандат, каза Илчев.

Новото мнозинство на статуквото - НДСВ, ДПС, СДС и "Новото време", се размина с отношенията на хората към това управление, заяви заместник-председателят на ПГ на ОДС Теодора Константинова. Правителството оцеля благодарение на НДСВ, ДПС, СДС и "Новото време", оцеля правителството на неизпълнените обещания, заяви Константинова. ОДС категорично заявява, че ще остане твърда опозиция в този парламент, за да видим наистина силна България в обединена Европа, допълни тя.

Заместник-председателят на ПГ на ОДС Васил Паница заяви, че ПГ на ОДС е гласувала против правителството на първо място заради безотговорността в здравеопазването. Управляващите показаха, че брутално подменят системата на здравеопазването, която заложихме, за две години и половина цените на лекарствата се увеличиха два и половина пъти, болниците са във фалит, допълни той. Гласувахме против правителството, защото то тотално се размина с обещанията за несимволично увеличение на доходите, каза Паница.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?