Станишев поиска безгрешен старт на Търговския регистър от януари

Да бъде създадена експертна група, която да подпомогне безпроблемното стартиране на Търговския регистър на 1 януари 2008 г., е разпоредил премиерът Сергей Станишев, съобщи правителствената пресслужба.

Бизнесът не трябва да бъде затрудняван при вписването и получаването на информация и затова е важно регистърът да се тества в реално време,

защото в първия работен ден на следващата година пропуски в работата са недопустими. Това подчертал Станишев, който в петък обсъдил подготовката на регистъра, където вече ще се вписват фирмите по административен, с министъра на правосъдието Миглена Тачева, с Емил Станков, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, която ще води списъка, шефа на "Информационно обслужване" Александър Витанов и др. експерти.

Една от основните причини за досегашното отлагане на старта на регистъра е била недобрата комуникация между министерството на правосъдието и ръководството на агенцията, заявила Тачаве. Тя подчертала, че ще положи всички усилия подобен тип взаимоотношения да не затрудняват общата работа.

Първоначално Търговският регистър трябваше да влезе в сила от октомври 2006 г, както предвиждаше законът за търговския регистър, но стартът му бе отложен от Министерски съвет за 1 януари 2007 г. Това обаче не стана и последваха още две отлагания с по 6 месеца, като след последното проточване на старта зам.-праводсъдният министър Анна Караиванова подаде оставка. Очаква се тя да се върне на поста си, разговори в тази насока били водени от новия министър Миглена Тачева, която наследи подалия оставка Георги Петканов.

До края на август работната група трябва да прецени какви допълнителни ерки е необходимо да се предприемат за преодоляване на технологичните проблеми за стартирането на системата. В началото на септември на премиера трябва да е представен цялостен план за действие, съобщиха от правителствено-информационната служба.

Търговският регистър ще опрости и поевтини процедурите за фирмите и ще осигури публично достъпни чрез Интернет бази данни. Регистърът ще гарантира бърза и евтина информация за гражданите, отбелязват от правителствената информационна служба.

Споделяне

Още от Бизнес