Станишев поиска и от АДВ доклад с мерки за повече приходи

Премиерът Сергей Станишев поиска в понеделник от Агенцията за държавни вземания (АДВ) доклад с конкретни мерки и срокове за подобряване на събираемостта на публичните и частните вземания. Това стана на среща с ръководството на агенцията и с министъра на финансите Пламен Орешарски по искане на Станишев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Срещата е в рамките на поредицата, провеждани от премиера с шефовете на приходните ведомства, към които той се обърна с настойчивото искане да мобилизират възможностите за събиране на още приходи. Искането за по-голяма събираемост и повече постъпления в бюджета е прозрачно – то е заради опасенията, че ще се наложат по-големи от планираните разходи заради верижния натиск за повишаване на възнагражденията в различни сфери. Въпреки решителната съпротива на Станишев да се поддаде на натиска, той все пак взема мерки да го посрещне, още повече, че наесен ще има избори и политически „отстъпки” за заплатите от страна на правителството сигурно ще се наложат.

До днес Станишев се видя последователно с директорите на митниците и на Националната агенция за приходите. 

С директора и зам.-директора на АДВ Венцислава Петкова и Евгения Кацарова е била обсъдена възможността за законови промени, свързани с удължаването на сроковете на давност на несъбираемите вземания и за публично оповестяване на имената на длъжниците.

Премиерът е препоръчал да се подобри взаимодействието на АДВ с останалите структури на приходната администрация, с МВР и с прокуратурата, особено при несъбираемите вземания и при организирането на търговете за продажба на имущество на длъжниците. Възможност за повишаване на приходите предоставя и членството ни в ЕС - АДВ вече може да изпраща искания в друга държава членка за събиране на публични вземания, установени в България.

Резерви могат да се търсят и при анализ на структурата на вземанията и в стимулирането на служителите на агенцията.

През 2006 г. АДВ е събрала вземания за 282 млн. лв. или с 55% повече от събраните през 2005 г., съобщи директорът на АДВ Венцислава Петкова. Показател за повишаването на ефективността от дейността на служителите на АДВ е и разходът, направен за 1 лв. от вземанията на държавата - 3 стотинки срещу 4 стотинки през 2005 г. За първите 5 месеца на годината са събрани 130 млн. лв.

Споделяне

Още от България