Станишев поиска команден център за военните ни мисии

Да се създаде оперативен команден център за контрол на българските мисии в света, предложи днес лидерът на БСП Сергей Станишев на премиера Сакскобургготски, който веднага заяви, че гледа "положително" на идеята.

Всяка институция трябва си свърши работата, коментира президентът Георги Първанов действията за гарантиране сигурността на контингента ни в Кербала. От изявлението му стана ясно, че той е свършил своята с осигуряването на втори батальон от съюзническите сили, който ще помогне на нашите бойци.

Терористичният акт може да се повтори

Паси обвини депутати от левицата, че отсъстват от външната комисия
Външният министър Соломон Паси отхвърли обвиненията на левицата, че МВнР не е разполагало със свой анализ на обстановката в Ирак и рисковете за българите там. Паси също потвърди, че обстановката в Ирак в момента е нестабилна, но по думите му тя е най-опасна за иракския народ. "От действията на терористите ежедневно умират невинни граждани. Нека не забравяме, че нашето участие в операцията за стабилизиране и възстановяване на страната има една голяма морална стойност - да подпомогне иракския народ в един от най-тежките моменти в неговата най-нова история".
още

Би било прекалено оптимистично да се каже, че терористичният акт няма да се повтори, защото ситуацията в Ирак продължава да е рискове, заяви Сакскобургготски в отговор на питане от Станишев за действията на правителството след атентата в Кербала на 27 декември м.г., при който загинаха петима български бойци.

Симеон увери обаче, че правителството, МВнР и самият той полагали формални и неформални лични усилия да осигурят максимум сигурност за българските военни в Ирак. Външният министър Соломон Паси също потвърди, че обстановката в Ирак остава нестабилна, но по думите му тя е най-опасна за иракския народ.

Инцидентът в Кербала не можеше да бъде предотвратен, каза Симеон, но поуките от него щели да бъдат приложени, за да се сведат бъдещите рискове за контингентите до минимум, каза премиерът. Той посочи, че при подготовката на втория батальон за Ирак вече са приложени нови програми, включително са били привлечени и инструктори с опит в борбата с тероризма.

Тазсутрешният атентат в Московското метро доказва за пореден път, че заплахите от тероризма изпреварват усилията на правителствата да му противодействат и че усилията само на една страна не са достатъчни, трябва обединената воля на всички, каза министър-председателят.

"И досега обстановката в Ирак продължава да бъде напрегната, въпреки залавянето или ликвидирането на значителна част от основните фигури от бившия режим на Саддам Хюсеин", заяви Симеон. По думите му нормализирането на обстановката в Ирак е въпрос на време.

Лидерът на БСП обаче, заяви че не е удовлетворен от отговора на премиера. Правителството подходи не достатъчно отговорно към въпроса за сигурността на българския контингент в Ирак, а доказателството затова е, че за първи път Съвета по сигурност на ООН се събра едва вчера, заяви Станишев.

"Нямаше никакъв анализ и прогноза от страна на МВнР за динамиката на развитието на събитията в Ирак. В доклада на военното ведомство не се съдържаха никакви мерки за увеличаване на подготвеността на контингента", подчерта Станишев и допълни, че трябва да подходи различно към тази ситуация в Ирак. Той призова българското правителство да направи всичко възможно да се ангажира ООН в мисията в Ирак, което ще допринесе за по-голяма стабилност.

Станишев посочи,че е необходим постоянен анализ и министърът на отбраната, министърът на външните работи и началникът на Генералния щаб да докладват на комисията по външна политика за действията на правителството. По неговите думи по този начин ще бъдат намалени рисковете на българския контингент.

"Българските войници трябва да знаят с каква цел са в Ирак. Трябва да има много по-активно отношение с местните лидери, за да се знае, че България е там, за да помогне на иракския народ", каза още Станишев.

Виновни няма, потвърди премиерът

Във вторник, на ново заседание на Съвета по сигурността, окончателният доклад на междуведомствената комисия за инцидента в Кербала ще бъде готов, каза в кулоарите на парламента Сакскобургготски.

Запитан защо се налагат редакции в доклада, който бе върнат за доработка от министър Николай Свинаров вчера, Симеон заяви, че не се търси "нещо много специално", а се изчаква пристигането на последната група от военнослужещи от Кербала и документацията на първия батальон.

"Това е един много важен документ, отговорно подготвен, и мисля, че полага да имаме пълните сведения. Днес има още един самолет, който се връща, има и допълнителни материали по това, което говорихме от вчера", поясни премиерът.

МО и ГЩ правят всичко необходимо, за да се гарантира максимум сигурност за бойците ни в Ирак, декларира пред депутатите министър-председателят.

Като се позова на вчерашните изявления на министър Свинаров и началника на Генералния щаб ген. Колев, премиерът потвърди, че в документа няма посочени виновници за дадените жертви при нападението срещу база "Индия".

Свинаров обясни, че има имена и длъжности, визирани в сегашния вариант на доклада, на те няма да присъстват в окончателния му вид, който ще бъде предаден на президента, защото не са намерени данни, които да доказват нечия вина.

Президентът осигурил втори батальон в помощ на българите в Кербала

Би било добре да бъда информиран за онова, което стои зад всяка от работните версии на доклада, ако става дума за същностни неща, а не просто за коригиране на текста, коментира днес президентът Георги Първанов, цитиран от БНР. Той подчерта, че не проявява интерес към работния процес, свързан с изработването на доклада, а по-скоро към изводите в него - професионални и политически.

С думите "Всеки гражданин има правото да търси истината, включително и чрез съда", президентът коментира намеренията на близките на загиналия в Кербала Николай Саръев да търсят истината за случилото се чрез съда.

Много важно е да дадем ясен и точен отговор за онова, което стана в Кербала и което е най-важно - да можем да правим такава политика, която да не допуска или да сведе до възможния минимум подобни бъдещи инциденти, каза президентът в отговор на въпрос.

Вие знаете, че обявих в парламента една програма от десетина точки. Работя по тази програма, подчерта Първанов и заяви, че "съвсем скоро" ще имаме възможност да видим и ефекта от някои от тези негови инициативи. Той даде пример с осигуряването на допълнителен втори батальон на територията на Кербала, който да укрепи и позициите на българския батальон. Това бе първата от десетте точки, изброени пред парламента като приоритетни за решаване. "Всяка от институциите трябва да си свърши работата", заяви Първанов.

Това, което обеща да се случи като резултат от своята свършена работа, вече бе анонсирано от Министерство на отбраната преди десетина дни. МО обяви, че се прави анализ на ангажиментите на участниците в операцията в района и се предвижда за Кербала да замине втори - полски батальон. За засилване на присъствието на съюзнически сили в подкрепа на българския контингент президентът настоя още на 5 януари в разговора си с полския президент Квашвенски, а по-късно посочи тази задачи и в обръщението си към парламента.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: