Станишев получи доверието на БСП и остава лидер

Станишев получи доверието на БСП и остава лидер

Въпреки многобройните призиви от страна на негови съпартийци да хвърли оставка, заради провала на БСП на парламентарните избори, Сергей Станишев и в събота не го стори. Той получи вот на доверие и дори запази лидерската си позиция, след като бе решено на насрочения за 18 октомври редовен конгрес на партията да няма точка за избор на нов председател на социалистите.

Ще останат същите и Изпълнителното бюро и Националният съвет на партията, след като и за тях не бе предвидена промяна на предстоящия конгрес. Все пак има вариант като лидер Станишев да предложи промяна на ръководните ограни  на БСП, тъй като при него са депозирани оставките на 12 члена на Изпълнителното бюро, но очакванията за сериозни реформи в тази посока не са големи.  

Още в началото на заседанието на Националния съвет (НС) сутринта Станишев поиска вот на доверие. И след тайно гласуване го получи – 122-ма социалисти са го подкрепили, 29 са гласували против, а двама не са участвали във вота – самият Станишев и Добромир Гущеров.

“Не подавам оставка, това би било бягство от отговорност. Затова искам от вас още днес от НС вот на доверие към лидера  на партията”, заяви той пред пленума в кратката открита част за медиите. “Какъв вот на доверие или недоверие, този Национален съвет избира само Изпълнителното бюро, а не лидера. Какво е това животно, другари”, контрира веднага Татяна Дончева, която тази седмица заедно с още 29 социалисти подкрепи подписка с искане за оставка на Станишев.

Тя попита съпартийците си “защо е цялата тази бутафория” и заяви, че “ние в БСП много отдавна искаме вот на доверие от самите себе си”. 

Другият бивш депутат и бивш член на червеното ръководство Добромир Гущеров пък веднага хвърли оставка като член на НС и е пожелал на “кормчията” Станишев (б. ред. заради честия му израз, че лодката на БСП няма да се обърне в бурни води) “да води партията към светли бъднини”.
Веднага след като пленумът бе закрит за журналисти, общинският съветник Георги Кадиев е попитал от трибуната, защо веднага се отива към гласуване на вот на доверие, без да се проведе дебат. Въпросът му обаче бил подминат и се пристъпило към пускане на бюлетините.


В необичайно кратката си реч преди това Станишев каза с на моменти треперещ глас, че “като лидер на БСП и министър-председател няма нещо, за което да се срамува, или да оценява нещо като провал. Независимо и от моите лични грешки”.

Той обаче не посочи какви са грешките му. В същото време обаче заяви, че “хвърля картите” и че на заседанието на сега действащия 47-ми конгрес, което се очаква да е на 17 октомври, ще се “състезава отново” за лидерския пост. “Не се притеснявам да се явя пред конгреса с цяла програма, да изляза в открита, честна надпревара”, обясни премиерът в оставка. И поиска от съпартийците си да приемат и оценка на изминалия 4-годишен мандат, в който БСП управлява в коалиция с ДПС и НДСВ.

“Ще бъде политически погрешно, ако оставим този въпрос нерешен и ако изпратим поредното наше правителство с недомлъвки”, посочи той, припомняйки правителството на Жан Виденов, което бе свалено предсрочно и за което и досега в БСП няма еднозначна позиция. 

Станишев защити и тясното партийно ръководство и заяви, че членове на Изпълнителното бюро са депозирали при него и писмените си оставки, но в момента те не са нужни, тъй като БСП не може да организира конгрес със “служебно” ръководство.

Той не прие и свикването на нов извънреден конгрес, в който да влязат нови делегати, тъй като свикването му ще отнеме поне половин година докато да мине пълният цикъл от отчетно-изборни конференции и пр.

“Това би означавало в продължителен период партията да се затвори в собствените си проблеми, вместо да има ясно и принципно поведение на опозиция”, обясни председателят на левицата.  
Затова и предложи в комисията, която ще организира второто заседание на настоящия конгрес, да влязат както членовете на ИБ, на НС и представители на вътрешната опозиция.

След гласуването на вота на доверие към него, Станишев е представил и анализ на изминалото четиригодишно управление. Като грешка е отчел въвеждането на мажоритарния елемент в изборното законодателство, за което настояваше президента Георги Първанов. Според социалисти Станишев бил казал, че е настоявал за мажоритарните кандидати, въпреки съпротивата на повечето от социалистите, тъй като щяло да проличи, че има напрежение между БСП и президентската институция.


След като изслуша анализа  на Станишев, друг представител на вътрешната опозиция, също вече бивш депутат – Георги Близнашки, коментира пред репортери, че “след такава загуба на избори, лидерът трябваше да подаде оставка”.
“Сега се върви към едно упорство да се запази сегашният лидер и неговото обкръжение”, смята той.

Според него тези 29 социалисти, които са гласували против вота на доверие, “са златни гласове, защото те гарантират бъдещето на партията, предвид това, че на последния конгрес Националният съвет не беше избран, а беше подбран”.

Близнашки посочи, че на пленума липсва дебат за “голямата тема за корупцията”.

“Това е една от ахилесовите пети на управлението и поради това се пази мълчание. Ние не можахме да намерим сили в нашите редици да разобличим онези фигури, които злоупотребяваха с властта. Остава да го научим от тези, които дойдоха на власт, за съжаление”, каза Близнашки.

Тезата му неофициално беше изразена и от други социалисти, според които на този пленум “Станишев само ще замаже и уталожи нещата, което обаче ще е за кратко”.

“След 4-5 месеца, когато нещата от управлението излязат наяве, той няма да може да се скрие и ще видим дали ще успее да удържи лидерското място”, каза друг социалист.

“За мен беше голяма изненада, че лидерът на партията оправда черния пиар и тези клипове с таласъмите и брадвата, защото видиш ли, те мобилизирали повече поддръжници, отколкото отблъснали. Това е доста странно заключение”, коментира още Близнашки предизборният клип на БСП, който пропагандираше основно “Гласуваш за Бойко, получаваш Костов!” и който бе направен от премиерския съветник Азер Меликов.

“Продължаваме да упорстваме с тезата за успешния мандат, въпреки негативната оценка, която получихме от избирателите”, разясни още Близнашки казаното от Станишев. 
Бившият народен представител каза още, че на дискусията Александър Лилов е повдигнал големи въпроси за това, че БСП трябва „да погледне фактите в очите” и те били твърде нелицеприятни. 

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?