Почна се

Станишев посъветва Първанов да излезе от позата на президент

Лидерът на БСП заговори за заиграване с ГЕРБ и грешката с “мажоритарния вот”

Сергей Станишев. Снимка БГНЕС

По-малко от месец след като президентът Георги Първанов напусна поста на държавен глава, председателят на БСП Сергей Станишев официално го припозна като свой опонент за лидерския пост на левицата.

“Който желае може да се яви като кандидат за председател на БСП. Аз имам достатъчно самочувствие какво съм направил като лидер в БСП", коментира в понеделник пред бТВ Станишев за бъдещата лидерска битка между него и Георги Първанов.

“47.4% за нашия кандидат на президентските избори не е слаба позиция. Много хора ни дадоха доверие заради последователност в нашето поведение. Не може да се прави устойчива политика без последователност”, заяви още той.

"Не приемам начина, по който Първанов, бившия президент, човек, който винаги ще има влияние в БСП, подхожда към част от проблемите”, коментира още Станишев.

В отговор на завоалираните нападки на Първанов от последните дни, че БСП са съумели да постигнат само 40 мандата в 41-то Народно събрание, Станишев припомни настояванията на президента в изборното законодателство 2009 година да залегнат мажоритарни мандати.

“Защото ако говорим защо имаме 40 депутата в този парламент, добре е да поставим въпроса тогава защо имахме мажоритарни избори, кой предложи и кой настояваше за това, определено не съм аз”, заяви Станишев.

Веднага след загубата на парламентарния вот през 2009 година, социолози и анализатори обясниха, че ако в нормативната база не бяха залегнали 31 мажоритарни мандата, левицата би спечелила повече депутати.

“В политиката наново в нова роля, не като президент, няма как да имаш позата на президент. Трябва да има разговор за политика, за това какво предлагаме ние като алтернатива на ГЕРБ”, продължи лидерът на социалистите.

“Не бих казал, че има много различие в БСП. Надявам се линията на Първанов, която той държи през последната седмица, да бъде последователна, говоря за анти ГЕРБ линията”

Веднага след това той направи паралел с партиите, които са подкрепяли управляващите по един или друг начин.

“Всеки от партиите, който е заигравал с ГЕРБ, е губил доверието. РЗС, Сините, Атака, всички имаха двойнствено отношение към ГЕРБ и бяха наказвани от хората. БСП след парламентарните избори беше в тежък шок, беше в ъгъла изтласкана. Успяхме да устоим на невероятна пропаганда", разказа още лидерът на левицата.

“Нямам притеснения, далеч преди ГЕРБ да бъдат на власт, съм се борил открито срещу това ГЕРБ да вземат властта. Защото техният модел на управление е порочен", добави Станишев.

Той заяви, че БСП се е очертала на тези избори като реалната алтернатива на ГЕРБ.

"Въпросът е за следващите избори да имаме достатъчно сила и конкретни идеи. Смятам, че съм научил много повече отколкото преди 5 или 10 години. Мога да дам повече на моята партия и имаме много по-силна позиция и вътре в страната, и навън, в това число чрез президентството ми на ПЕС", каза още Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?