Станишев поставя две условия за изтегляне на България от Ирак

БСП е за нова резолюция на ООН, която ясно да изпише ангажиментите на организацията по отношение на Ирак, каза председателят на партията Сергей Станишев. Особено важно е преходното правителство да бъде формирано под егидата на ООН, смятат социалистите.

Ако тези две условия не бъдат изпълнени, България би трябвало да преразгледа своя ангажимент и да прецени дали да продължи да участва в Ирак, ако ситуацията ескалира, каза Станишев. Още преди да посети САЩ той обяви, че от изпълнението на тези две условия би трябвало да зависи позицията на България под каква форма ще присъства в Ирак.

И президентът Първанов, и правителството многократно декларираха пред партньорите от САЩ, че България остава в Ирак като настоява за нова резолюция на ООН и ангажиране на НАТО в българската зона в Кербала.

Левицата ще настоява за изслушване на правителството за ситуацията в Ирак, каза още лидерът на социалистите. По думите му е неразбираемо нежеланието на мнозинството да изслуша кабинета по този въпрос и да бъде очертана българската политика по отношение на Ирак. На няколко пъти вече мнозинството отхвърля искането на левицата премиерът, министрите на външните работи и на отбраната, както и началникът на Генералния щаб да информират депутатите за ситуацията в Ирак .

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?