Станишев пожела БСП да размени опит с китайските комунисти

Лидерът на БСП Сергей Станишев изказа желание за размяна на опит с китайските комунисти. Той и водената от него делегация на ВС на БСП са се срещнали с ръководителя на Международния отдел на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) Ван Цзяжуй, съобщи агенция Синхуа в понеделник.

Ван Цзяжуй е информирал гостите за завършилия в неделя пленум на ЦК на ККП и приетото решение за укрепване на ръководната роля на партията.

На партийния пленум Ху Цзинтао, който е президент на Китай и председател на ЦК на ККП, пое и поста председател на Военния съвет на ЦК на ККП, припомня Синхуа. На 78-годишна възраст бившият държавен и партиен ръководител Цзян Цзъмин най-сетне предаде контрола върху няколкомилионната китайска армия на приемника си Ху Цзинтао

Председателят на ВС на БСП Сергей Станишев заяви, че България дава висока оценка на стъпката, предприета от ККП, за укрепване на способностите ѝ за ръководство, цитира Синхуа изявленията на лидера на българските социалисти. Станишев изказа и желание за размяна на опит с китайските комунисти.

В Китай започва ерата на Ху Цзинтао, отбеляза Ройтерс в информацията за предаването на ръководството на армията в Китай. Енигматичен, бляскав професионалист, известен с предпазливостта си, Ху Цзинтао изгражда кариерата си в редиците на комунистическата партия.

Той е на 61 години, четвърто поколение партиен ръководител, даващ вид на човек, който иска да модернизира партията, да атакува корупцията и социалните проблеми.

Новият върховен ръководител на армията, сегашният президент Ху Цзинтао, е възприел кредото за мирен и необезпокояван икономически растеж на Китай, докато за Цзян бе известно, че е настроен значително по-непреклонно, особено по въпроса за Тайван, на който Китай гледа като на отцепила се провинция.

Завръщайки се от визита в Китай, водена от главния прокурор Никола Филчев, миналия петък апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов изтъкна успехите на държавата в борбата с корупцията. В последните години Филчев и оглавяваната от него прокуратурата поддържат интензивни контакти и търсят идеи за усъвършенстване на работата си от прокуратурата на Китай, а също и на Беларус.

Димов посочи, че в Китайската народна република прокуратурата, подкрепена от всички държавни органи, е спечелила много сериозни позиции в битката срещу престъпността.

В отговор на въпрос на БНТ, че все пак Китай не е най-добрият пример за демократична страна и за демократична политическа система изобщо, прокурорът заяви, че видяното в страната се разминава доста с представите за нея.

"Видяхме една огромна страна с много сериозни успехи, които е постигнала по пътя в прехода си от планова икономика към пазарно стопанство. Това, което на мен определено ми направи впечатление са не само бурните темпове на развитие, изключителните градове, свободните икономически зони, но хората, спокойствието в хората, излъчването в тези хора, парковете, където спокойно се разхождат. Няма агресия, няма мръсотия, но има законност и ред. И мисля, че гражданите в нашата страна отдавна се стремят да получат своето спокойствие", подчерта Димов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: