Станишев предпочита анализ вместо избори, Местан е готов да изчака

Борисов отвори вратата към всички, дори към БСП, но само след оставка и предсрочен вот

Станишев предпочита анализ вместо избори, Местан е готов да изчака

"Да не бързаме с избори", настоя лидерът на БСП Сергей Станишев в четвъртък, в първата си по-конкретна реакция на изявлението на председателя на съуправляващата партия ДПС Лютви Местан от предния ден, че този парламент и кабинетът "Орешарски" няма как да изкарат мандата си.

 

Местан каза в сряда, че ДПС е отворено за разговори с всички по всякакви опции: "ремонт на кабинета, задължителни 4-5 неща, които кабинетът и парламентът трябва да направят преди предсрочен вот, незабавен предсрочен вот, вот есента, най-късно до края на годината".

 

В четвъртък той стесни "опциите" с уточнението, че в рамките на този парламент, независимо колко е дълъг животът му, ДПС няма да подкрепи кабинет с друг министър-председател освен Орешарски. Така отпада възможността за прекрояване на мнозинството с евентуално включване на ГЕРБ, от каквото биха се опасявали социалистите.

 

Станишев каза, че все още не се е срещал с Лютви Местан и добави, че всяка една партия трябва да си направи анализ на причините за своя резултат и да разбере кое е добре за България и за политиката, която отстоява.

 

Според него утрешното гласуване на вота на недоверие към кабинета ще реши бъдещето му: "Ще видим доверието на парламента в правителството".

 

Местан вече каза, че правителството няма да падне заради настоящия вот на недоверие, внесе от ГЕРБ, като акцентира на необходимостта от разговори за търсене на изход от ситуацията.

 

Борисов: Консултации, но само след оставка на правителството

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче заяви в четвъртък, че ако правителството и този парламент не се оттеглят, партията му няма да участва в бъдещи консултации за стабилизиране на страната. Затова кабинетът трябва да си подаде оставка и президентът трябва да излъчи служебен кабинет, каза Борисов, който сподели тезата на лидера на ББЦ Николай Бареков, че този служебен кабинет трябва да е излъчен от политическите партии, които са влезли в Европейския парламент.

 

На въпрос дали може да има коалиция между ГЕРБ и ДПС, Борисов отговори, че не може да става въпрос за коалиция, а само за сътрудничество и отрече да е имал среща с Местан.

 

Според него, ако Местан поиска с ново министерско място да разшири властовия си ресурс, за да подкрепи правителството, ще си понесе тежки пасиви след това. "Всички други сценарии - това вече е отговорност на всяка една партия. И като минат пет-шест месеца и държавата катастрофира, тогава и да кажат: хайде сега да седнем да говорим, ще кажа - сега ще си изсърбате попарата, която надробихте", заяви Бойко Борисов.

 

Местан: ДПС отдавна не е партията, която извива ръце

 

Лидерът на ДПС, чиято партия разшири подкрепата си на отминалия евровот и е само на 2.5% дистанция от БСП, която пък записа катастрофална загуба, постави Станишев пред свършен факт с произнесената в сряда "присъда" за кабинета. Тъй като изказването му бе еднозначно разчетено като пореден знак за натиск спрямо БСП, в четвъртък лидерът на ДПС увери, че не търси разширяване на властовите си позиции в правителството и че не притиска за каквото и да е.

 

"ДПС е на категорична позиция, дали ще има ремонт или не, това е решение на премиера. В рамките на 42 НС, независимо колко дълъг ще е неговият живот, ние няма да подкрепим друг премиер освен Пламен Орешарски. Ако г-н Орешарски поиска ремонт, ние ще го подкрепим. Не бихме подкрепили друг кабинет с друг министър-председател", каза председателят на ДПС пред БНР.

 

Местан изтъкна, че само ДПС реално е спечелила привърженици на евровота. Това означава, че избирателите ѝ са доволни от статута на партия, която подкрепя управлението. Волята на избирателите на ДПС е обаче само част от общественото мнение, допълни той.

"Избори утре е ултиматум. Не е време за ултиматуми, време е за диалог", подчерта Местан и допълни, че е готов на диалог с премиера и лидерите на политическите сили за търсене на решение.


"ДПС, независимо от изборните резултати, няма абсолютно никакви претенции за разширяване на властовите си позиции", каза още Лютви Местан.


На въпрос дали ДПС ще настоява за още министерски постове в кабинета Местан заяви, че "подобни твърдения са опити да се върнем към политическите процеси години назад, когато с огромна наслада и охота бивахме декорирани с подобни митологеми".

 

ДПС отдавна не е партията, която извива ръце, ДПС не е партията, която оттегля подкрепа, ако не са изпълнени условията ѝ. ДПС е партията на диалога и настоява за диалог, каза още Местан в отговор на въпрос дали биха оттеглили подкрепата си за настоящето правителство, ако не бъдат изпълнени определени искания на партията.

 

Смятам, че сега по-важният въпрос е какво трябва да прави кабинетът, за да вървим към плавен преход за стабилизиране на политическата ситуация. Ние очакваме, например, да чуем реален анализа за изпълнението на бюджета, защото вървим към полугодие – очертават ли се проблеми, очертава ли се дефицит, как това би се отразило на нормалното функциониране на всички социални системи, с какви баланси ще завършим фискалната година. Това са важни въпроси, които трябва да намерят своя отговор, каза още Местан.

Той посочи още, че се обсъждат варианти за поста на екоминистъра Искра Михайлова, която ще стане евродепутат, но на този етап не може да огласи имена. "Но ние няма да искаме каквото и да разширяване на властовото си участие", повтори Лютви Местан.

Срещите ми с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган не са изключително събитие, те са регулярни. Да, вчера следобед пих кафе с д-р Доган, заяви Местан в отговор на въпрос.

България ще се управлява и в бъдеще от коалиции, прогнозира той.

 

Бойко Борисов "отвори вратата" към всички партии, дори БСП

 

"Колкото и да не ми е приятно – отварям вратата към всички, включително към БСП, незабавни предсрочни избори и след това както ни подреди народът. Дори и загубили, БСП са втора политическа сила и зад тях също стоят избиратели. Затова при оставка и нови избори съм готов да разговарям с БСП и ДПС", обяви Бойко Борисов пред репортери в парламента.

 

Той каза, че до този момент не е водил никакви разговори с ДПС, нито с президента Плевнелиев, с изключение на телефонен разговор след изборите. "За да има консултации при държавния глава, трябва да има оставка на правителството", подчерта бившият премиер.

 

Станишев също каза, че все още не е имал среща и с президента Росен Плевнелиев, каквато Местан е провел веднага след изборите. Държавният глава води неофициални консултации с партиите, за да се запознае с тяхната оценка на изборните резултати, а в петък ще направи изявление.

 

Също като Борисов, и зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева даде да се разбере, че вратата е отворена към всички. На въпрос дали ГЕРБ биха си сътрудничили с партията на Николай Бареков "България без цензура" в един следващ кабинет, тя отговори уклончиво. "Българските избиратели са тези, които не ги изключват. Те безспорно са субект на политическата карта, имат вече двама евродепутати. Но именно те се разграничиха от нас – извървяха пътя от дясното в лявото”, посочи Цачева пред бТВ.

По думите ѝ, в случая с "амбициите” на Бареков "един министър-председател си търси държава, която да управлява”. "Това, че харесва БСП като бъдещ партньор, дава отговор на въпроса кой ни спретна Костинбродския сценарий миналата година”, допълни бившият шеф на парламента.

 

Преди ден Бареков предложи на БСП да му станат младши коалиционен партньор в следващото НС, обявявайки, че той ще е премиер. Бареков определи коалиция с ГЕРБ като абсурдна и несъществуваща опция.

Споделяне

Още по темата

Още от България